Nyolcmilliárd jut a hajléktalanokra

2013.09.30. 18:52 Módosítva: 2013.09.30. 19:06

A hajléktalanok ellátására összesen 8,2 milliárd forint normatív támogatást biztosít idén a kormány – közölte a parlament honlapján a belügyminiszter. Hétfőn döntenek a szabálysértési törvény módosításáról. A jövőben tilos lehet a világörökségi területeken, illetve az egyes önkormányzatok által meghatározott területeken az életvitelszerű ott-tartózkodás, vagyis hogy a hajléktalanok ott éljenek.

Ezek szerint akár elzárással is büntethető az, aki utcán alszik. A Fidesz szerint a szabálysértési törvény módosítása nem a hajléktalanok ellátásáról, hanem a közterületek rendjének szabályozásáról szól. A kormánypárt szerint "amilyen mértékben segítjük a hajléktalanokat, legalább olyan mértékben kívánjuk teljesíteni a társadalomnak azt az elvárását, hogy a közterületek tiszták, élhetőek, biztonságosak legyenek, ahová a szülők nyugodt szívvel engedhetik gyermekeiket".

Hétfő estére több civil szervezet is tüntetést szervezett a törvény elfogadása ellen. Korábban több civil szervezet is azt kérte a belügyminisztertől, hogy vonja vissza a közterületen élés szabálysértéssé nyilvánítását lehetővé tevő törvényjavaslatát. Az aláírók között a  Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Város Mindenkié csoport, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, a Patriarchátust Ellenzők Társasága és a Tízek Társasága szerepelt.

A civilek szervezetek szerint a javaslat koncepciója nemcsak az érintett emberek alapvető jogait sérti, hanem ellentétes a hajléktalanság kezelésével kapcsolatos szakmai álláspontokkal is. Hivatkoztak az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozatára, mely alapján az emberi méltósághoz való joggal összeegyezhetetlen a közterületen élés szabálysértéssé nyilvánítása. az aláírók azt hangoztatták, hogy a hajléktalanság kriminalizációja sérti az alapjogot és elfogadhatatlan, kezelésének pedig létezik szakmailag megalapozott, az emberi jogokat tiszteletben tartó formája.

Pintér Sándort az MSZP-s Lendvai Ildikó kérdezte arról, hogy „milyen feladatokat látnak szükségesnek a hajléktalanság kezelése érdekében?” Lendvai szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrás kerete 2012-ben 379 millió forint volt, míg 2013-ban 372,9 millió forint.