Túl magasak az európai energiaárak

2013.09.30. 16:30

Rendesen elhúzott az energiaköltségek csökkentésében az Egyesült Államok Európa mellett; nekik főleg a palagáz miatt megy nekik ilyen jól - mondta Johannes Teyssen, az E.ON vezérigazgatója a Financial Times-nak adott interjújában. Szerinte ez a versenyelőny évekig  fennmaradhat, és félő, hogy a nehézipari cégek - például a vegyiparban működő társaságok - kiszállnak a piacról. Az európai energiapolitika sem nagyon törekszik a hártrány behozására.

Európa lemaradt

A unió egyik legfontosabb megoldandó problémája az energiaárak kérdése. Az energetikai kérdés már májusban felmerült az EU-s vezetők körében a brüsszeli csúcstalálkozón. Az USA-ban a palagáz kitermelése miatt negyedével alacsonyabbak a földgáz költségek. Ezt a versenyelőnyt nem lesz egyszerű leküzdeni, és jelentős innovációs fejlesztést igényel.

Még ha az unió is beszállna a palagáz kitermelésbe, és engedélyezné a szükséges hidraulikus repesztési eljárást, akkor is legalább 5 évbe telne, mire megfelelő szintre fejlesztik az iparágat - mondta Teyssen.

Hatékonyabb energiapolitika kéne

Teyssen szerint újra kéne gondolnia az uniónak az energia politikáját, mert a mostani nem működik túl jól. Az európai energiatermelésben indokolatlanul növekszik a szén-dioxid tartalom a megújuló energiák nagyobb aránya ellenére. Európában elsősorban azért emelkedett a szénfelhasználás mértéke, mert az USA-ban kiszoruló szén egy részét Európában adták el. Eltorzították az energiapiacot a nagylelkű támogatások, amelyek biztosították a nap- és szélenergia beruházások felfutását. Az E.ON is olyan gáz alapú erőműveket kénytelen üzemeltetni, ami bár hatékony, de nem nyereséges.

Az E.ON és más európai közműcégek ezért lobbiznak az EU-nál, hogy a megújuló energiákra adott támogatások egy részét felhasználhassák a gázerőművek fejlesztésére is. Arra építenek, hogy a megújuló energiaforrások hosszú távon nem helyettesíthetik teljes mértékben a gázt.

Günther Oettinger az EU energiaügyi biztosa szerint a legjobb megoldás az lenne, ha létrejönne egy igazi egységes EU-s gáz- és árampiac. Már régóta mondogatja Brüsszel, hogy ez  alacsonyabb árakat és tisztább energiát hozna.

Teyssen szerint ennek most épp az ellenkezője történik: az országok egyre inkább nemzeti kérdésnek tekintik az energiapolitikát, és gyakran régiós szinten történik a döntéshozás. Schleswig-Holsteinben, egy észak-német tartományban például  négyszer annyi szélenergia termelésére adtak be terveket, mint amennyit hasznosítani tudnak. A szomszédos tartományok pedig ellenezték, hogy a felesleges energia továbbítására vezetékeket fektessenek le.