Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Így bénul le az amerikai közigazgatás

2013.10.01. 07:37

A demokrata többségű amerikai szenátus – ahogy várható volt –  elutasította a republikánus többségű képviselőház legújabb feltételeit, amelyekhez az áthidaló költségvetési törvény elfogadását kötötte, így a Fehér Ház elrendelte, hogy az érintett kormányzati intézmények az új pénzügyi év kezdetétől, közép-európai idő szerint kedd reggel hat órától függesszék fel tevékenységüket.

Legutóbb 17 évvel ezelőtt fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a kormányzat részlegesen fizetésképtelenné vált, mert a kongresszus nem biztosította a finanszírozást bizonyos állami intézmények számára.

Ez még csak a kisebbik baj

Az USA gazdasága így azért kerülhet válságba most, mert egyszerre két fronton két célt kellene teljesíteni, ezek:

 • az új költségvetés elfogadása, ami nélkül leáll a fél államigazgatás,
 • az adósságplafon megemelése, ami nélkül csődbe megy az USA.

A két válság mögött húzódó vita lényege nem túl bonyolult. A republikánusok csak akkor szavaznák meg az új költségvetést és az adósságplafon emelését, ha cserébe egy sor követelésük teljesülne. Az elnök, Barack Obama és a demokraták viszont az adósságplafonról tárgyalni sem akarnak, a költségvetési kérdésekben pedig nagyon távol vannak az álláspontok.

Pár órával a hétfő éjféli határidő lejárta előtt a szenátus 54-46-os szavazati aránnyal törölte a tervezetből az elnök egészségügyi programja bevezetésének egyéves elhalasztását, akárcsak azt a követelést, hogy szüntessék meg az egészségügyi eszközök után fizetendő adót.

Ez az egészségügy legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázadban: legkevesebb 30 millió nem biztosított amerikaira terjesztené ki az ellátást, és elvileg 2014-ben lépne hatályba. Pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Lehetővé teszi azt is, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondja van.

Barack Obama elnök előzőleg közölte: még „egyáltalán nem törődött bele” abba, hogy az egészségügyi reformjaival kapcsolatos törvényhozásbeli huzavona miatt órákon belül fizetésképtelenné válhat a szövetségi kormány, s a helyzet megoldása érdekében tárgyalni fog a kongresszus vezetőivel.

Tudósok, múzeumi teremőrök és sokan mások járnak rosszul

Elfogadott költségvetés híján fizetés nélkül marad a nagyjából 2,1 millió amerikai köztisztviselő fele, a társadalombiztosítás nem fogad újabb kérelmeket, állami támogatás nélkül maradnak a jelzáloghitelek és a kisvállalkozói kölcsönök, de a legalapvetőbb intézmények működőképesek maradnak. Ezek a legjelentősebb hatások:

 • Bezárnak a nemzeti parkok, múzeumok
 • Leáll néhány kiegészítő szociális program
 • Az adóhivatal személyzetének egy része szabadságra megy
 • Az államilag támogatott jelzáloghitelek ügyintézése lassul
 • Lassabb lesz az ügyintézés a nyugdíjrendszerben, majd másfél hét múlva a bíróságokon
 • Kevesebb munkaügyi biztonsági ellenőrzés lesz
 • Leáll a geológiai kutatási program, és sok más állami kutatás

A törvény szerint kétféle költés van: a kötelező és a többi. Most csak az utóbbi kategória áll le. Az állam leállása esetén is folyósítják a nyugdíjakat, megy tovább az egészségügy, és folytatniuk kell a munkát azoknak az állami alkalmazottaknak, akiktől függ a nemzetbiztonság és a közrend fenntartása. Ez elsősorban 1,4 millió katonára, rendőrre, tűzoltóra és repülésirányítóra vonatkozik. Nem zár be a külügyminisztérium és az űrkutatási hivatal (NASA) sem, s az önmagát finanszírozó posta is működni fog.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Vennék
 • Hírek