no

Nemzetközi körözést adtak ki a Mol vezetője ellen

2013.10.01. 17:54 Módosítva: 2013.10.01. 20:09

Az Interpol kiadta a körözést Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen – írja a Jutarnji List című horvát lap. Ezzel az európai elfogatóparancs is hatályba lépett. A horvát napilap szerint értesülését a rendőrség megerősítette.

Mit jelent a vörös Interpol-körözés?

Az Interpol weboldalának magyarázata szerint az Interpol valójában nem rendel el körözést, mert erre csak a tagállamok bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervezetei jogosultak. Ehelyett különböző szintű riasztásokat, együttműködési felhívásokat (request for cooperation) ad ki: a tagállamok így értesítik egymást, hogy az érintett személynek bíróság elé kell állnia, vagy le kell töltenie a jogerős büntetését.

Az Interpol tehát csak segít a tagállamok nyomozóhatóságainak azonosítani és megtalálni a körözött személyt, hogy aztán a két érintett ország között életben lévő bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján letartóztathassák, és/vagy elinduljon a kiadatási eljárás. Magyarország és Horvátország között jelenleg nincs ilyen egyezmény, de a friss EU-tag Zágráb pár hónapon belül csatlakozik az uniós  jogsegélyegyezményhez: legkésőbb akkor a magyar rendőrség köteles lesz intézkedni Hernádi Zsolt ellen.

Az Interpol oldalán ugyanakkor egyelőre nem szerepel Hernádi neve a körözött személyek litáján. Az MTI-nek nyilatkozó párizsi Interpol-illetékes szerint vagy a horvát kérelem nem érkezett még meg Lyonba, vagy elbírálás alatt áll még a kérelem, de az is lehet, hogy az elfogatóparancs csak a tagországok rendőrségei számára hozzáférhető.

A horvát portálokon megjelenő hír szerint Hernádi Zsolt az Interpol vörös körözési listájára került fel. A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólít fel, hogy a szervezet tagjai helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kiadta.

A horvát lapok hétfőn számoltak be arról, hogy a Hernádi letartóztatására vonatkozó kérelmet a horvát bíróságtól megkapta a horvát rendőrség. Már ekkor lehetett tudni, hogy a letartóztatási kérelmet nemzetközi elfogatóparancs követi, amelyet az Interpol oldalán tesznek közzé

A horvát bíróság pénteken adta ki   az elfogatóparancsot. A horvát média ezt azzal indokolta, hogy szeptember 25-én Hernádi nem jelent meg a rendőrségi kihallgatáson. A Mol a közleményében viszont azt közölte, hogy nem is hívták a cégvezetőt kihallgatásra. Vezetője körözésének hírére a Mol még nem reagált.

Az Index pénteken fordult kérdéssel az ORFK-hoz, hogy a magyar rendőrségnek mi a teendője, ha az Interpol kiadja a körözést; a kommunikációs szolgálat szerdára ígért választ.

Hernádit a gyanú szerint vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában.

A nemzetközi elfogatóparancs egy diplomáciai úton zajló eljárás. A nemzetközi elfogatóparancsról Magyarország minisztériumi döntést hozhat, tehát a jogi indokok mellett a politikai elem is megjelenik a döntésben. Ezért, ha a magyar hatóságok nem akarják teljesíteni a horvátok kérését, ezt nyugodtan megtehetik. Mindezek alapján nem valószínű, hogy Hernádinak félnie kellene.

Hernádi magyarországi helyzete nem sokat változott az eddigiekhez képest, de egy harmadik ország, mondjuk Ausztria teljesítheti majd a nemzetközi elfogatóparancsot. Ez azt jelenti, hogy ha az elfogatóparancs kiadása után Hernádi síelni menne Ausztriába, az alapján ott minden további nélkül elfoghatnák és kiadhatnák a horvátoknak.

A Mol csoport jogi igazgatója a múlt héten az őrizetbe vétel elrendelését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Kara Pál értetlenül fogadta, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt előzetes letartóztatását.

A jogi szakértő emlékeztetett, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett. A nyomozást a magyar ügyészség 2012 januárjában bűncselekmény hiányában lezárta, azzal, hogy sem a Molhoz, sem annak vezetőihez bűncselekmény nem köthető.