A Getronics vitte a Posta kártyás tenderét

2013.10.02. 15:31
22 millióval olcsóbban vállalták a a bankkártya elfogadó eszközzel ellátott, kültéri csomagfelvevő és -kézbesítő automaták telepítését, mint amennyit becsült az állam. A Getronics volt egyébként az a cég, akik zsarolás miatt léptek vissza a több tíz milliárdos e-útdíj pályázattól, pedig nyertek. Később semmilyen meggyőző bizonyítékot nem tudtak mutatni, versenytársaik szerint hazudtak, hogy ne kelljen elismerni, hogy túl olcsón vállalták.

A legolcsóbb ajánlattevőként a Getronics Magyarország Kft. nyerte a Magyar Posta Zrt. beszerzési igazgatósága által a bankkártya elfogadó eszközzel (POS terminállal) ellátott, kültéri csomagfelvevő és -kézbesítő automaták szállítására kiírt tárgyalásos közbeszerzést - az eredmény a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A müncheni Aurelius Grouphoz tartozó Getronics onnét is ismerős lehet, hogy tavaly decemberben ők nyerték el az elektronikus útdíjrendszer kiépítéséről szóló állami tendert, a cég januárban azonban piaci nyomásgyakorlásra hivatkozva visszalépett.

A Getronics később a zsarolásról érdemi bizonyítékokkal nem állt elő, versenytársai szerint egyszerű kamu volt az egész, mert egyszerűbb volt ezzel elkenni a tízmilliárdos balhét, mint elismerni, hogy hibáztak.

Most a nyertes feladata egyebek mellett az automaták telepítése, üzembe helyezése, rendszerintegrációja és egyéb szolgáltatások teljesítése is.

A szerződés eredetileg becsült ellenértéke nettó 982 millió forint volt, a Getronics nettó 763 millió forintért vállalta a munkát.
Ajánlatot adott még be az osztrák KEBA AG, valamint a lengyel Interger.pl S.A.