Bajnai: Senki nincs biztonságban

2013.10.02. 14:06

Magyarország hajója teljes gőzzel halad a jéghegyek felé – foglalta össze előadását Bajnai Gordon, az Együtt 2014 vezetője a Hungarian Business Leaders Forum (Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) budapesti találkozóján. A volt miniszterelnök szerint az unortodoxia fényevés, ezért gyökeresen változtatni kell a mostani kormánypolitikán.

Hiba hiba hátán

A kormány valójában azért helyezte a hangsúlyt a rezsicsökkentésre, mert nem akar több pénzt hagyni az alacsonyabb jövedelműek csoportjánál – mondta Bajnai. A nettó jövedelmekhez képest azért olyan magasak a rezsiköltségek, mert a kormány politikái miatt nem emelkednek eléggé a nettó bérek. Rezsiharc helyett rizsaharcot indítottak – szállt be a volt miniszterelnök a szóviccháborúba.

Bárki, akinek jól működő vállalkozása van, félhet, a kormány ráteheti a kezét az üzletére – mondta Bajnai, a trafiktulajdonosok, gazdák és takarékbankrészjegy-tulajdonosok tapasztalatára utalva. A multinacionális cégeket védik a befektetővédelmi megállapodások, ezért nekik sokkal kevésbé van félnivalójuk a kormánytól, mint a kisvállalkozásoknak.

Hiba Bajnai szerint az is, hogy a kormány harcot folytat a bankokkal szemben – szerinte ezeket inkább szigorúan szabályozott közműcégekként kellene kezelni. A hibákat vétő menedzsereket, tulajdonosokat felelősségre lehet vonni, de a hitelezés nélkül haldoklik a gazdaság. Ugyanígy hiba a közműcégek államosítása – Bajnai szerint a tulajdonszerzés helyett a szabályozás javítása lenne a célravezető.

De nem csak gondokat lát a korábbi kormányfő, az extra gyedet például jó ötletnek tartja.

Elvesztett harcok

Bajnai szerint a kormány elvesztette az adósság és a megszorítások ellen, valamint a növekedésért és a foglalkoztatottságért folytatott háborúját is. Az államadósság forintban számolva 5000 milliárd forinttal nőtt – beleszámolva a háromezermilliárd forintnyi magánnyugdíjpénztár-einstandot.

A költségvetési hiányt is csak azért tudják tartani, mert a nyugdíjbefizetések átcsatornázása, valamint az EU-s transzferek együttesen évi 2,1 százalékkal javítják az egyenleget. Eközben romlanak a beruházási mutatók, ami a jövőbeli növekedés gyengeségét vetíti előre.

A növekedés kiesése az Orbán kormány 2010-es prognózisaihoz képest négyezermilliárdos veszteséget okozott az országnak; a reálgazdaság mindössze 1 százalékkal nőtt 2009 óta. Ezt a növekedést is csak a három, még 2010 előtt eldöntött autóipari beruházással tudták teljesíteni. A foglalkoztatottság is csak a statisztikákban javult: a közmunkások és a külföldön dolgozók nélkül már nem ilyen kedvező a kép. Ez különösen a versenyszféra stagnáló foglalkoztatottságán látszik Bajnai szerint.