Egis: jöhet a felvásárlás

2013.10.02. 08:04

Az Egis igazgatósága szerint a Servier-csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts et Techniques du Progres önkéntes nyilvános vételi ajánlata méltányosnak tekinthető az Egis és a részvényesek jelentős része számára - tette közzé a magyar gyógyszeripari társaság a BÉT hivatalos honlapján kedden.

Az Egis jelenleg 51 százalékos tulajdonosa, a Servier szeptember 24-én tett vételi ajánlatot az Egis valamennyi részvényére, 28 000 forintos részvényenkénti vételáron. A francia tulajdonos célja, hogy a magyar gyógyszercég kizárólagos tulajdonosává váljon, és az Egis részvényeit kivezesse a Budapesti Értéktőzsdéről.

Az igazgatóság biztos abban, hogy a 18 éve többségi befolyással rendelkező részvényes erős támogatásával folytathatja jelenlegi stratégiájának megvalósítását. A testület szerint az ajánlattevő céljai az Egis-szel ésszerűek és elérhetők.

Az igazgatóság ugyanakkor felhívja a részvényesek figyelmét arra, hogy az ajánlat elfogadásáról vagy elutasításáról a döntés minden egyes részvényesnek magának kell meghoznia.

Az igazgatóság véleményét ismertető dokumentum szerint a 28 ezer forintos részvényenkénti ajánlati ár 33 százalékkal magasabb ár a szeptember 23-án, az ajánlat közzétételét megelőző kereskedési napon elért záróárhoz képest, és 38 százalékkal több a szeptember 23-át megelőző hat hónapos időszak forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárhoz viszonyítva.

A 28 ezer forintos ajánlati ár 218 milliárd forintra értékeli az Egis teljes piaci kapitalizációját. A 49 százaléknyi részvényvásárlás értéke csaknem 107 milliárd forint. Az ajánlattal a befektetők október 2. és november 5. között élhetnek. A PSZÁF szeptember 27-én hagyta jóvá a Servier vételi ajánlatát.