Járai: Matolcsy meglepetésre azt csinálja, amit kell

2013.10.02. 10:29

Kockázatos volt a kormány politikája, de annak gyümölcsei már beérni látszanak – mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, és a jegybank felügyelő bizottságának jelenlegi elnöke a Hungarian Business Leaders Forum (Magyar Üzleti Vezetők Fóruma) budapesti konferenciáján. A lemaradás a régió többi részétől azonban továbbra is érezhető, ezért nem lehetünk túl büszkék az idei gazdasági fordulatra.

Járai tett néhány megjegyzést a mostani és a korábbi jegybanki politikával kapcsolatban is. Matolcsy, mint mondta, mindenki meglepetésére azt teszi, amit kell, tehát 3-4 éves késéssel megkezdte a kamatcsökkentést és a növekedési programokat. Az előző jegybanki vezetést nem kritizálnám, de csapnivalóak voltak – mondta. Most már viszont javul a helyzet, a hitelkihelyezés is nőtt.

Ugyanakkor a korábbi MNB-elnök szerint a Magyarország előtt álló potenciális növekedés továbbra is meglehetősen alacsony, és ebben a kormány konfliktusos politikái is szerepet játszanak. Kétséges, hogy az állam tud-e hatékony szerepet játszani a vállalati szférában, és kínosan alacsony a beruházási ráta, valamint a foglalkoztatás, utóbbi különösen a versenyszférában.