Kirúgnák Bill Gatest

2013.10.02. 10:00
A Microsoft húsz legnagyobb befektetője közül három azért lobbizik, hogy eltávolítsák a céget alapító Bill Gatest az elnöki pozícióból.

A kevesebb mint egy év múlva a Microsoft vezérigazgatói székéből távozó Steve Ballmer már eddig is a részvényesek célkeresztjében volt, ha nem úgy haladtak a dolgok a vállalatnál, ahogyan azt elvárják, de arra eddig nem volt példa, hogy a cég társalapítójának távozását is követelték volna.

A húsz legnagyobb befektető közül hárman fogtak össze annak érdekében, hogy eltávolítsák Bill Gatest a Microsoft elnöki pozíciójából, hivatkozza a Reuterst a Világgazdaság. A „szövetségesek” összesen mintegy 5 százalékos részesedéssel bírnak a cégben, és ez nem valószínű, hogy elegendő lesz a technológiai ipar egyik legelismertebb személyiségének leváltásához, azonban jól mutatja, hogy a társaság befektetői változást akarnak. Bár a Microsoft továbbra is meghatározó szereplője a technológiai iparnak, az okostelefonok és tabletek térhódításához egyelőre nehezen alkalmazkodik a vállalat.

A legfőbb probléma szerintük Gatesszel az, hogy pozíciójából adódóan meg tudja akadályozni az új stratégiák és a gyökeres változtatások elfogadását. Bill Gates emellett még most a is a legnagyobb részvényes a cégben 4,5 százalékos tulajdonrészével.