Némileg bővült a külkereskedelmünk

2013.10.02. 09:38
Júliusban 448 millió eurós többlet volt a külkereskedelmi mérlegben. A ma megjelent részletes adatok hajszálnyival több exportot és kevesebb importot mutatnak, mint az előzetes számok, de az összkép nem változott. Maradt a magas többlet, stagnáló export mellett.

2013 hetedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a behozatalé 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét, jelentette a KSH. Az év első hét hónapjában a külkereskedelem exportvolumene közel 3, az importé csaknem 4 százalékkal bővült.

Az utóbbi hónapokban azonban kétségtelenül látható némi emelkedés a kivitelben, ami arra utalhat, hogy a beinduló járműgyártó kapacitásokat az idén már nem ellensúlyozza (teljes mértékben) más ágazatok visszaeső teljesítménye, írja a Portfolio. Éppen ezért az év egészében kis mértékű exportnövekedésre lehet számítani, hogy pontosan mekkorára is, azt jelentősen befolyásolja, hogy az idén is olyan mértékű leállások jönnek-e az év utolsó heteiben, mint tavaly.

Ezzel együtt a nagy exportfelfutás még várat magára, ehhez a hazai és a külső üzleti környezet javulására is szükség lehet.

Részletesebben júliusban a kivitel értéke 6,7 milliárd eurót (1988 milliárd forintot), a behozatalé 6,3 milliárd eurót (1856 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év hetedik hónapjában 448 millió euró (132 milliárd forint) volt. 2013 első hét hónapjában a kivitel volumene 2,6, a behozatalé 3,7 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

A kivitel értéke 47,1 milliárd euró (13 936 milliárd forint), a behozatalé 43,2 milliárd euró (12 757 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 4,0 milliárd eurót (1179 milliárd forintot) tett ki, ami megközelítőleg a tavalyi szintnek felel meg. 2013. január–júliusban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva az importban 1,6, az exportban pedig 0,7 százalékkal csökkent.A cserearány 0,9 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 0,6 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 1,3 százalékkal erősödött.

A kivitel és behozatal mintegy felét adó gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene – azonos mértékben – 2,8 százalékkal bővült 2012 azonos időszakához képest. Az árufőcsoporton belül a közúti jármű forgalmát – a közelmúltban végrehajtott autóipari beruházásoknak köszönhetően – dinamikus növekedés jellemezte. Számottevően emelkedett az irodagép és berendezés, valamint az energiafejlesztőgép és berendezés, azon belül főként a benzin- és dízelmotorok behozatala.

A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalmának volumene bázisszint körül alakult. A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 6,8 és 6,4 százalékkal emelkedett. Az utóbbi hónapok lendületes növekedésében meghatározó szerep jutott a vegyi áruk, különösen a gyógyszer és gyógyszerészeti termék, továbbá a szerves vegyi termék kivitelének.

Az új vegyipari beruházásoknak köszönhetően a műanyag-alapanyag, illetve az illóolaj, illat- és tisztítószer kereskedelme is megélénkült. Az importban jelentős volt a vas és acél, valamint – a gépjárműipari megrendelésekkel összefüggésben – a gumigyártmány volumenének emelkedése. Az energiahordozók behozatalának volumene 3,3 százalékkal haladta meg az előző év első hét hónapjának szintjét. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene csaknem tizedével nőtt a tavalyinál alacsonyabb forintárak mellett, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene bázisszint alatt maradt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,8, az importé 2,5 százalékkal elmaradt 2012 első hét hónapjához képest, júliusban azonban a csökkenés mindkét irányban megállt. Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény volumene több mint harmadával esett vissza, amit az állati takarmány, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kivitelének számottevőnövekedése sem tudott ellensúlyozni.