Soros: Európa még könnyen széteshet

2013.10.02. 13:05
Az euróválságnak vége, ugyanakkor a győzelem hatalmas áldozatokkal járt és még rengeteg veszély fenyegeti Európát. Amennyiben a németek nem lépnek a kezdeményezések útjára, és nem tesznek lépéseket a feszültségek feloldására (például az eurókötvények bevezetésével), akkor a politikai konfliktusok akár az egész Európai Unió széteséséhez is vezethetnek – véli Soros György, a világhírű befektető.

Soros György, világhírű magyar befektetési guru és milliárdos kedden az nyilatkozta, hogy Angela Merkel megválasztása az euróválság végét jelzi, idézi a Portfolio.hu. Ugyanakkor Soros hozzátette, hogy ettől még hosszú távon egyáltalán nincsen biztosítva, hogy a közös valuta vagy akár az Európai Unió fenn tud majd maradni.

Elismerte a német ötlet sikerét

Az angol jegybank „legyőzéséről” és a font bedöntéséről elhíresült befektető korábban rendkívül kritikus véleményeket hangoztatott a német válságkezelés kapcsán, mostani kijelentésével viszont mégis igazolja a német kancellár egyes korábbi törekvéseit:

„Az euróválságnak vége, ez akkor vált nyilvánvalóvá amikor a német választási hajrában még csak szó sem esett az ezzel kapcsolatos szabályokról. Ugyanakkor a rendszer, ami a válságból kinőtt messze nem tökéletes, míg a fővonalbeli közgazdászok azt mondják róla, hogy nem teljesen egyensúlyi, addig én azt mondom, hogy messze nem egyensúlyi ez a helyzet. Az euróválság már mostanra radikálisan átalakította az Európai Uniót, hiszen az eredeti szándék szerint egyenlő államokról szólt volna, akik önként feladják szuverenitásuk egy részét a közös érdekért.”

„Mostanra viszont az EU hitelezőkre és adósokra osztott, egyenlőtlen és egyáltalán nem önkéntes rendszerré vált. Ha egy adós ország bajba kerül, akkor a hitelezők erőfölénybe kerülnek vele szemben, és a szabályok amiket felállítottak nem szolgálnak mást, mint hogy állandósítják ezt az állapotot.”

„Nos, ezt könnyen ítélhetik majd egyesek politikailag elfogadhatatlannak, ami akár oda is vezethet, hogy az egész Európai Uniót elpusztítja. Egyedül a hitelezők vannak abban a helyzetben, hogy megakadályozzák ezt a kimenetelt, de hajlam egyelőre nem látszik a részükről” – fejtette ki Soros György, majd megállapította, hogy Németország valójában sosem szerette volna magát hegemón helyzetben látni a múltja miatt, és pontosan ennek okán nem hajlandó felelősséget vállalni a rá háruló terhekért. A németeket emiatt sokan szidalmazzák, míg ők ezt igazságtalannak érzik, hiszen sosem kívántak belekerülni a mostanra kialakult helyzetbe.

Kéne a közös államkötvény

Soros szerint Németország mostani helyzete egyáltalán nem olyan, mint az Egyesül Államoké volt a második világháborút követően. A Marshall-tervvel az amerikaiak a jóindulatú hegemón szerepébe kerülhettek, ez pedig a németeknek egyelőre nem sikerült. Ezen kellene változtatnia Németországnak a milliárdos szerint, aki nem mellesleg az eurókötvényeket (vagyis a közösen kibocsátott adósságot) is pártolja.

„Egyedül Németország képes megtenni az első lépést, hiszen ő a leghitelképesebb ország, ez pedig olyan mintha ő ülne a vezetői székben. Ha egy eladósodott ország próbálkozna ezzel, az csak súlyosbítana a helyzetén. Beismerni és korrigálni a hibákat sosem könnyű, de ebben a szituációban talán mindenki megértené, hiszen egy annyira bonyolult problémáról van szó, amire eddig senki nem tudta a választ. Ha Németország meglépné, amit meg kell, azzal egész Európa elismerését is kivívhatná, ha viszont nem teszi azzal hatalmas hibát követ el.”

Pürrhoszi győzelem lehet

„Az euróválság most véget ért, és Németország jött ki belőle győztesen. Viszont itt egy pürrhoszi győzelem látszik kirajzolódni, amit jobb lenne inkább elkerülni” – véli.

Soros György szavaiból az olvasható ki, hogy jelentősen optimistábban látja az euró helyzetét mára, és megoldási lehetőségnek tartja a közös kockázatvállalás eszközét, az euróbondokat. Korábban jelentősen szkeptikusabb véleményeket fogalmazott meg az euróövezet jövőjével kapcsolatban, és bár most is végzetes kimeneteket vázol a nem cselekvés esetén, már láthatóan sokkal derűlátóbb.