Nyilatkozatinvázió Hernádiért

2013.10.03. 21:10

A külügyminiszter a TV2 Tények csütörtöki adásában azt mondta: a magyar érdek egyértelműen az, hogy a Mol-INA együttműködés fennmaradjon. Ezt annak kapcsán nyilvánította ki, hogy felmerült, a magyar olajmulti eladhatja a horvát cégben tulajdonolt részvényeit.

De Martonyi jó diplomatához méltó módon azért rögtön finomította is kijelentését: Szerinte a magyar kormány érti a politikai üzeneteket, és ha úgy lehet feloldani az ellentéteket, hogy a Mol eladja az INA-t, akkor azt kell tenni.

A kormány egyébként szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét.

A külügyminiszter a jelenlegi konfliktusban fontosnak tartja, hogy "ne folytassuk a vitát, ne élezzük a feszültséget". Arról, hogy mi a kormány szándéka azzal a horvát kiadatási kérelemmel, amit a rendőrség továbbított az igazságügyi tárcának, nem nyilatkozott.

Közben Giró-Szász András szóvivő az InfoRádióban védte a kormány becsületét. Szerinte Horvátország lépése nem csak az uniós joggal, de az uniós eszmeiséggel is szembemegy, mert a MOL a horvátokkal szemben teljesítette az INA-szerződésben vállaltakat.

Giró-Szász azt állította, a kormány eddig a részvényesek közti vitának tartotta az ügyet, ezért távoltartotta magát az egésztől, most viszont már politikai kampány zajlik. A kormány elismeri, hogy egy államnak joga van ahhoz, hogy „indokolt esetben” egy eszközt birtokoljon az államán belül vagy tulajdonos legyen, de ennek megvan a "kulturált" hagyománya.

Ehhez képest a horvátok megpróbálják "kitolni" a Molt – panaszkodott a külföldi bankokat, energiaszolgálttókat és közműcégeket leckéztető kormány hangja –, át akarják venni az irányítást, és ez elfogadhatatlan a magyar kormány számára, ez nem jogállami gyakorlat. Na hát ezért mennek szembe az Unió eszmeiségével is.