Jobban fizet, mert csökkent a rezsije?

2013.10.03. 12:36

"Nem vagyok biztos abban, hogy a lakosság többsége a rezsicsökkentéssel felszabaduló pénzt a számlák befizetésére költi el, de legalább a lehetősége megvan a mérlegelésre" - mondta Kovács Zoltán, a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgató helyettese a portfolio.hu energiakonferenciáján tartott kerekasztalbeszélgetésen.

Kovács azt mondta, az elmúlt két évben javuló tendenciát látnak a számlák befizetésében, a fizetésekre azonban a legnagyobb hatással a motivációs rendszer van. Már 320 ezren regisztráltak a Díjnethez és a mobilos alkalmazásokat is tízezrével használják a felhasználók, szerinte ezeknek a csatornáknak fontos szerepe van a beszedési hatékonyságban.

Érdemi javulást a fizetési hajlandóságban Jamniczky Zsolt, az E.On Hungária vezérigazgató-helyettese kevésbé lát, szerinte még a telefonszámlájukat is hamarabb fizetik ki a fogyasztók, mint az energiaszámlát. Hozzászólásában elmondta, 25 milliárd forint körül mozog a teljes kintlevőségi mutatója a társaságnak, a fogyasztóik 2 százaléka felel a kintlevőségeik hozzávetőlegesen egyharmadáért.

Az energia költségeinek 70-80 százaléka a világpiaci árakból, nagy multik közötti alkukból ered, a Díjbeszedő az ár maradék 20-30 százalékán, annak is inkább csak 5-6 százalékán tud farigcsálni. Kovács Zoltán szerint jelentős tartalékok vannak még a rendszerben, nagy lehetőségek vannak a faktoringban is. Egy-egy követelést az energiacég akár már a számla keletkezésének a pillanatában eladhat a Díjbeszedőnek, természetesen megfelelő diszkonttal.

Kovács szerint egyelőre a szolgáltatók még nagyon próbálják védeni a saját ügyfélkörüket, de a jövőben egyre inkább keresik majd a kiszervezés lehetőségeit. Szerinte például össze lehetne vonni a különböző szolgáltatók számláit, a fogyasztó így egy hónapban például nem öt-hat számlát kapna, hanem csak egyet.

Fekete Csaba, a Főtáv vezérigazgatója a konferencián elmondta, nem gondolja, hogy a kiszervezés megold bármit, egy idő után nem tud az sem jelentős költségcsökkentést hozni. Bizonyos folyamatokat ugyanakkor szerinte át lehet strukturálni a kiszervezéssel.