Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Újra jön a pénz Brüsszelből

2013.10.03. 15:25

Megérkezett Brüsszelből az a 350 milliárd forintos összeg, amelyről szeptember 9-én egyezett meg Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Johannes Hahn uniós biztossal - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleményéből.

„A Bizottságtól érkező 350 milliárd forint lehetővé teszi, hogy a forráslehívás jelenlegi sebességét tarthassuk, és az év végéig behozzuk az időarányos teljesítésben a rekordszintű kifizetés ellenére mutatkozó lemaradást” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A tervek szerint 2013-ban 1500 milliárd forintot kell kiutalnia az NFÜ, viszont az eddigi tapasztalatok szerint az év utolsó negyedévében érkezik be a legtöbb számla a kedvezményezettektől, így reális maradt a cél, hogy az év utolsó 3 hónapjában 500 milliárd forint jusson el a pályázatok nyerteseihez.

Az idei kifizetések során a legtöbb pénzt az energiahatékonyságot javító, valamint a különböző közlekedésfejlesztési projektek kapták, 153 és 280 milliárd forint értékben. Ugyancsak jelentős összeget, közel 80 milliárd forintot fizetett ki az NFÜ vállalkozásfejlesztésre és majdnem ugyanekkora brüsszeli forrás jutott a kutatás-fejlesztésre (K+F).