Nem lesz kisebb buszjegyáfa

2013.10.04. 17:51

A fejlesztési tárca  nem tervezi és nem kezdeményezi a közösségi közlekedési tarifák áfa-tartalmának csökkentését, a sajtóhírekkel szemben ilyen szakmai javaslat nem készült és erről politikai döntés sem született - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

Az alaptarifa 2010 óta változatlan a helyközi közösségi közlekedésben. A korábbi kormányok 2002 után 140 százalékkal emelték a vasúti és autóbuszos közszolgáltatások díjtételeit - áll a közleményben.

Az NFM 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vasútvonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezetett be ez év június 1-jétől. Az alaptarifa mérséklésére a rendszerváltás óta nem volt példa. A tárca további vonalakon is vizsgálja a kedvezményes jegyárak alkalmazásának lehetőségét.

A szakminisztérium - a közösségi közlekedési kínálat versenyképességének javítása mellett - feladatának tartja az állami tulajdonú szolgáltatók pénzügyi helyzetének rendezését, működőképességének megőrzését is. A tárca ennek érdekében hosszú távra szóló személyszállítási közszolgáltatási szerződéseket kötött a vállalatokkal, megkezdte szervezeti korszerűsítésüket és a menetrendek összehangolását - zárja közleményét az NFM.

A Népszabadság pénteki számában írta, hogy a kormány a jegyárak áfatartalmának mérséklésére készül.