Nem volt nyomozás a Hernádi-ügyben

2013.10.04. 13:07

A Legfőbb Ügyészség  pénteken cáfolta a horvát társszerv állítását, miszerint nem volt nyomozás a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében Magyarországon.

A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta Hernádi Zsolt ügyében, és megállapította, hogy sem a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája pénteken az MTI megkeresésére.

A horvát főügyészség (DORH) csütörtöki nyilatkozatában azt írta: nem sérti az Európai Unió vonatkozó jogszabályát, a kétszeres eljárás alá vonás és kétszeres büntetés tilalmát a Mol elnök-vezérigazgatója ellen folyó nyomozás, mivel "az említett ügyben" Hernádi Zsolt ellen Magyarországon még nem folytattak eljárást.

A horvát hatóság honlapján megjelent közlés szerint a Horvát Köztársaság soha nem vádolta meg Hernádi Zsoltot a magyar hatóságoknál, ezért Magyarország felelős szervei nem is folytattak eljárást ellene, így nem is lehet szó arról, hogy az ügyben már született volna ítélet.

A Legfőbb Ügyészség ezzel szemben azt közölte, hogy "ugyanezen vesztegetési ügyben, ugyanazon tényállásra és tények alapján - tekintettel arra, hogy a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt - a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást lefolytatta, annak alapján megállapította, hogy sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt, így a nyomozást 2012. január 20-án megszüntette". Hozzátették: a nyomozás teljes iratanyagát elküldték a horvát ügyészségnek.

A horvát rendőrség kedden elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen, majd szerda délután Horvátország kérésére felkerült az Interpol vörös, vagyis legmagasabb fokozatú körözési listájára a neve. A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is cáfolta ezt.

A magyar kabinet szerdán felkérte a Mol menedzsmentjét a magyar olajtársaság portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére, valamint arra utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Molt, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására.