Tovább csökkenhet az alapkamat

2013.10.04. 17:37

Pleschinger Gyula szerint van még tér további kamatcsökkentésre, de már a végéhez közeledik a kamatvágási ciklus, és valószínűnek nevezte, hogy a jegybank óvatosan felhasználja devizatartaléka egy részét a devizahiteleseket megsegítő kormányprogram támogatására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja a The Wall Street Journal című lapnak nyilatkozott azután, hogy a jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésén rekord alacsony szintre, 3,60 százalékra csökkentette az alapkamatot. A kamatcsökkentési ciklus  tavaly augusztusban indult 7 százalékról.

A Dow Jones hírügynökség által pénteken ismertetett lapinterjúban Pleschinger Gyula azt mondta: a kamat közelít ahhoz a 3-3,5 százalékos szinthez, amit Matolcsy György, a jegybank elnöke korábban a kamatcsökkentési ciklus lehetséges végének jelölt meg. Hozzátette: természetesen minden monetáris tanácstagnak saját véleménye van a kamatvágási ciklus végéről. Saját álláspontja szerint azonban közel van az a szint, ahol már fontolóra kell venni, érdemes-e továbblépni.

Az MNB 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot legutóbbi, szeptember 24-iki kamatdöntő ülésén, amikor a hét tanácstag közül ketten, köztük Pleschinger Gyula szerényebb, 10 bázispontú vágást javasolt.

Pleschinger Gyula rámutatott: nagyon el kell gondolkodni azon, hogy mit nyerünk és mit kockáztatunk minden egyes kamatcsökkentéssel. Egy külső sokk, vagy a túl alacsonyan meghúzott  kamat olyan negatív piaci reakciókhoz vezethet, amikor már nem elég 10, 20 vagy éppenséggel 30 bázisponttal emelni a kamatot, hanem 100, 200 vagy 300 bázisponttal kell azt növelni.

Kitért arra is, hogy a jegybank valószínűleg felhasználja devizatartalékának egy részét a devizahiteleseket megsegítő kormányprogram támogatására. Ezt azonban csak óvatosan tenné, a devizatartalékot biztonságos szinten akarja tartani.

Mint fogalmazott, a jegybank teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy a devizatartalékot biztonságos, az úgynevezett Guidotti-Greenspan-szabály feletti szinten tartsa. Ennek alapján a devizatartaléknak meg kell egyeznie az ország rövid lejáratú, azaz egy éven belül kifutó külső adósságával. Jelenleg másfélszeres ez a mutató, azaz "van bizonyos mozgásterünk " - jegyezte meg Pleschinger Gyula. Az MNB adatai szerint Magyarország devizatartaléka augusztus végén 30,55 milliárd euró volt.