no

Hogyan veszítsünk 34,5 milliárd dollárt egy év alatt?

2013.10.05. 11:15

Eike Batista megcsinálta a lehetetlent: tavaly még Brazília legvagyonosabb, és a világ nyolcadik leggazdagabb embere volt közel 35 milliárd dolláros (7000 milliárd forint, az éves magyar költségvetés felének megfelelő) vagyonával, ő akart lenni a leggazdagabb a világon - azzal kérkedett, hogy 2020-ra százmilliárd dolláros vagyona lesz. Ehelyett talán a világ legnagyobb vagyoncsökkenését mutatta be a brazil olajmogul azóta. Mesés vagyonából alig maradt valami, nem tudja fizetni adósságait, még az autóit, helikoptereit és a yachtját is el kellett adnia.

A kilencvenes években egy brazil Playboy címlaplányt vett feleségül, a tőle született fiait viking istenek után nevezte el, Thornak és Olinnak. Miután elhagyta a feleség, sportautójával néha a lakása nappalijában parkolt, mert, mint mondta egy újságnak, megtehette. Egy tavalyi interjúban pedig "az új brazil vállalkozói szellem megtestesítőjeként" beszélt magáról. Mit lehet innen elrontani?

Elhiteltelendési láncreakció

A látványos összeomlás oka röviden az volt, hogy Batista vállalatai nem hozták azokat az eredményeket, amiket beígért a befektetőknek. Hirtelen kiderült tavaly áprilisban, hogy sokkal kevesebb kőolajat tud kitermelni fő cége, az OGX, mint azt korábban jelezték, majd egy alaposabb tanulmányozás után kiderült, hogy igazából semmit nem értek az államtól drágán bérelt olajmezők.

Most már az a kérdés, hogy mikor fog becsődölni az OGX, ami azóta szép fokozatosan minden értékét elvesztette. A termelés durván visszaesett, az adósságok viszont, amikből a terjeszkedést finanszírozták, ott vannak még. Ha nem tudja kifizetni a 3,6 milliárd dolláros kötvényadósságait, a történelem egyik legnagyobb vállalatcsődje lesz.

Batista egy ideig még reménykedett, és mindenáron el akarta kerülni a bajba jutott olajvállalat csődjét, ezért az összes többi tulajdonát eladta, szép fokozatosan. Ezek között voltak energiavállalatok, kikötők, vasérc-bányák. Végül idén nyáron gyakorlatilag végkiárusítást tartott maradék vagyonából. Ezzel kiesett a Bloomberg dollármilliárdos-indexéből, becslések szerint nagyjából nulla és 200 millió dollár között lehet a vagyona.

A vállalatvezetőt jól ismerők szerint a vezetési stílusa is hozzájárulhatott a bukáshoz. Batista ugyanis csak a jó híreket szerette meghallgatni, és ezeket a sztorikat nagyon jól el tudta adni a befektetőknek. Amikor viszont már csak rossz hírek jöttek a cégei felől, egy ideig még tudott ferdíteni, de végül meg kellett adnia magát.

Bánya-, majd olajmágnás

Batista a brazil nyersanyag-boom legnagyobb nyertese volt korábban. A nyolcvanas években még aranybányákkal kereskedett. Nem a semmiből indult: a karrierje indításában sokat segített, hogy apja a Vale nevű brazil bánya-óriásvállalat vezetője volt. A kilencvenes évekre már globálisan is terjeszkedni próbált cégével - egy görögországi kudarc után Csehországban és Oroszországban is aranybányákat nyitott. Akkoriban azonban még nem mentek olyan jól a nyersanyagok, mint a kétezres években, ezért az akkori vállalata, a TVX szinte minden értékét elvesztette.

A 2002-ben megindult hatalmas brazil fellendülésben viszont újra szükség lett a bányaiparhoz értő menedzserekre. Batista új vállalatokat indított, amelyeket a saját nevének kezdőbetűiből adódó EBX holdingvállalatban fogott össze. Cégei közül az offshore olajtermeléssel foglalkozó OGX lett zászlóshajó, amiket a hatalmas állami olajvállalat, a Petrobras korábbi vezetőivel töltött fel, és nagyon agresszív terjeszkedésbe kezdett.

Befektetőkben pedig nem volt hiány, különösen a nagy amerikai befektetési alapok árasztották el a brazil olajcégeket, mivel nem akartak kimaradni a buliból. Még akkor sem álltak le a befektetők, amikor 2011-ben kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy Batista tengeri olajmezőiben nem rejlik annyi kőolaj, mint azt korábban biztosan állította.

Csak akkor eszméltek fel a befektetők, amikor Brazília gazdasága csúnyán lassulni kezdett tavaly. De akkor már késő volt, az amerikaiak hatalmas pénzeket vesztettek.