Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Jön az újabb rezsicsökkentés

2013.10.07. 13:55

Újabb rezsicsökkentéssel értett egyet a gazdasági bizottság: a gázkazánok ellenőrzésének költségét a gázszolgáltatóknak kellene állniuk. A fogyasztóvédelmi bizottság javasolta ezt a módosítást a rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslathoz, a gazdasági bizottság pedig áldását adta a módosítóra.

A kötelező ellenőrzést egyébként egy tavalyi NGM-rendelet írja elő, a kormány már nyáron bejelentette, az őszi ülésszakban a parlament elé kerül egy olyan törvényjavaslat, amely szerint a vizsgálat a szolgáltató feladata lesz.

Úgy vélték, nagy problémát okoztak Magyarországon az utóbbi években az elöregedett gázkészülékek. Hogy kevesebb legyen a robbanás és a szén-dioxid-mérgezés, előírják az 1981 előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett készülékek felülvizsgálatát.

A fogyasztónak a szolgáltatónál kell bejelenteni, ha ilyen régi készüléket üzemeltet, s azt 2013. december végéig ellenőrizni kell. Az 1993 előtt üzembe helyezett készülékeknél 2014. december vége a határidő, az 1994 és 2003 között üzembe helyezett berendezéseknél 2015. december, a még későbbi készülékeket 2016-ig kell ellenőriztetni. Ehhez nem kell külön gázszerelőt hívni, az ellenőrzés a gázszolgáltató feladata lesz, a minisztérium közleménye szerint a műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja.