Rákaptak a boltosok az alkalmi munkásra

2013.10.07. 08:02

Több mint 520 ezer ember vállalt idén bejelentett alkalmi munkát, összesen 6 milliárd forint adót fizettek. A munkások átlagosan 18 munkanapot töltöttek bejelentett alkalmi munkával, összesen 9,5 millió munkanapot. 2011-ben még csak 6,2 millió alkalmi munkanapot mutattak az augusztus végi értékek, tavaly nagyjából 7,5 millió napról szóltak a bejelentések, írta az Magyar Nemzet Online.

Az adóhivatal kimutatásából kiderül, hogy milyen gazdasági ágazatok szereplői alkalmazták idén a legtöbb alkalmi munkavállalót. Ezek szerint több mint 27 ezer, kereskedelemben tevékenykedő vállalkozás vett fel pár napra embereket, és a tízezret is meghaladta a mezőgazdasági, vendéglátós vagy építőipari alkalmi munkáltatók száma.

A három éve élő rendelkezések szerint a munkaadók telefonon és interneten jelenthetik be idénymunkásaikat. A mezőgazdaságban és a turizmusban tevékenykedő időszaki dolgozók után naponként ötszáz, az egyéb alkalmi munkát végzők után napi ezer, a filmes statiszták esetében napi háromezer forint adót kell fizetnie az alkalmazónak.