Még egy gáztárolót vesz az állam

2013.10.08. 09:23

A Mol Nyrt. megállapodást írt alá a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ), valamint az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel a stratégiai gáztárolót tulajdonló MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének eladásáról, közölte az olajcég a BÉT honlapján kedden.

A megállapodás értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez a stratégiai gáztárolót tulajdonló társaságban. A fennmaradó 21,46 százaléknyi Mol-részesedést pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja megtároló. A Népszabadság úgy tudja, az állam 140 milliárd forintot fizet a tárolóért.

A stratégiai tároló

A sajtóban gyakran csak stratégiai tárolónak nevezett létesítményt a Mol állami ösztönzésre építette meg, az első csapelzárásig menő 2005-ös orosz-ukrán gázvita után, létrehozását 2006-ban a Kóka János vezette gazdasági minisztérium javasolta, ez volt az utóbbi évek egyik legnagyobb állami megrendelésre készült beruházása. Kialakítása és feltöltése körülbelül 150 milliárd forintba került, és még vezetéket is építettek hozzá további 69 milliárd forintért.

A közlemény szerint a 2013 márciusában a Mol MMBF Zrt.-ben lévő tulajdonrészének értékesítéséről aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően az értékesítési ár alapját független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezte. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történik. A tranzakció teljes mértékben készpénz alapú, zárása az év végéig várható.

A megállapodás illeszkedik a Mol profiltisztítási stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeire kíván koncentrálni. A társaság a tranzakcióból befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken magas megtérülésű projektekre fogja fordítani. Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült, 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol.