Még egy évig húzhatja az egykulcsos adó?

2013.10.09. 18:57

Kedden még az egykulcsos adórendszer felülvizsgálatáról, lehetséges kivezetéséről beszélt Varga Mihány, nemzetgazdasági miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége konferenciáján a Hír24 szerint, és azt is hozzátette, hogy az egykulcsos adórendszertől a fogyasztás növekedésén keresztül várta a kormány a növekedés beindulását, és bár ezt a hatást nehéz mérni, de érdemes még egy évet adni a rendszernek.

Szerda reggel a Mokkában keddi kijelentését tisztázva viszont már azt mondta, szó sincs az egykulcsos rendszer kivezetéséről.

"Az egykulcsos adórendszer tiszta formájában 2013. január 1-től működik először, ezért mondtam azt, hogy várjunk egy picit, nézzük meg, hogy mi lesz a hatása. Mi hiszünk abban, hogy ez a rendszer növeli a fogyasztást, munkára ösztönöz, és hogy a jövedelemtermelést nem fogja vissza" - mondta Varga. "Úgy gondoljuk, hogy az egykulcsos adó javítani tudja a gazdaság versenyképességét, ezért nem is fogunk hozzányúlni" - tette hozzá.

Amikor a miniszter azt mondta, hogy csak idéntől van valódi egykulcsos rendszer, arra utalt, hogy a szuperbruttó idei kivezetése miatt idéntől terheli egységesen 16 százalék adó az összes jövedelmet. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a rendszer egy év elteltével sikertelennek bizonyul, a miniszter azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy visszajön a progresszív adórendszer.

"Az egykulcsos adó valójában eddig is beváltotta a hozzáfűzött elvárásokat. A kiskereskedelmi forgalom növekedni kezdett, az emberek pedig tudták fizetni a hiteleiket. Ez a rendszer mintegy 500 milliárd forintot hagyott kinn az embereknél, ez pedig szerintem kedvező számukra, ezért nincs szükség a több kulcsos rendszer visszaállítására, hagyni kell az egy kulcsos rendszert befutni" - mondta Varga.