Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Végre elkészült a Nemzeti Űrstratégia

2013.10.09. 14:49

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előkészítette a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Űrstratégiát, amelyet a közeljövőben a kormány elé terjeszt, és amelynek fontos szerepe van abban, hogy Magyarország az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA) tagja lehessen.

Az űrügynökségi csatlakozással a magyarországi vállalkozásoknak lehetőségük nyílik a további együttműködésre a legnagyobb európai űrtechnológiai cégekkel. A belépéssel egyidejűleg az ESA összes ipari tendere megnyílik a magyar cégek előtt, emellett szélesedik a részvétel lehetősége a különféle oktatási programokban is: az ESA ösztöndíjakat, továbbképzéseket nyújt a magyar szakemberek részére.

A  NFM szerdai közleményében számolt be a Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) konferenciájáról, amelynek fővédnöke Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár volt. A kormány az idén kezdeményezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Űrügynökséghez. Magyarország 2003-ban vált az Európai Űrügynökség Európai Együttműködő Államává (ECS, European Cooperating State, EEÁ). Ezt a státuszt az ESA a csatlakozás előtt álló országok számára hozta létre.

2007-ben a kormány úgy döntött, hogy az egyezmény lejártakor a teljes jogú ESA-tagság helyett a megállapodás újabb 5 évre szóló meghosszabbítását kéri. Időközben a régió országai közül Csehország, Románia, majd Lengyelország is teljes jogú taggá vált. Az együttműködői státusz azonban csak korlátozott részvételt biztosít az ESA programjaiban, az ebből nyerhető előnyök messze elmaradnak a teljes jogú tagságéitól a közlemény szerint. Ezért kezdeményezték most a csatlakozást előkészítő tárgyalások megkezdését.