Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Amerika: 6 nap maradt a csődig

2013.10.11. 21:39

Konstruktívnak és tiszteletteljesnek nevezték az amerikai szenátus republikánus tagjai a Barack Obama elnökkel pénteken folytatott megbeszélésüket, ugyanakkor kijelentették, hogy nem jutottak megállapodásra sem az adósságplafon megemelése, sem az átmeneti költségvetés ügyében.

"Mindenről tárgyaltunk, és ez konstruktív volt. De nem született megoldás" - nyilatkozott Dan Coats szenátor az amerikai szövetségi kormány részleges leállásának 11. napján folytatott egyeztetésről.

Orrin Hatch szenátor szerint az elnök aggályait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a képviselőházi republikánus vezetők csak egy túlságosan rövid, hathetes időszakra kívánják megemelni az adósságplafont. A szövetségi alsóház tagjai pénteken egyébként arra vártak, hogy a Fehér Ház hivatalos választ adjon csütörtökön előterjesztett javaslataikra.

Az elnök és a republikánus honatyák közötti fehér házi megbeszélések részleteit hivatalosan nem közölték, de sajtóértesülések szerint a két nagy párt képviselői és szenátorai a hétvégén is folytatják az egyezkedést a patthelyzet feloldásának lehetőségéről.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője a várakozások szerint pénteken vagy szombaton szavaztatja meg a felsőházat arról, hogy az adósságplafont egyéves időszakra emeljék-e meg. Ezt a republikánus szenátorok feltehetően meg fogják torpedózni, ami után a ház elé egy rövidebb periódus jóváhagyása kerül majd.

A csütörtökön megkezdett egyeztetések hatására a tőzsdei árfolyamok pénteken is erősödtek.

A pénzügyminisztérium szerint a kongresszusnak október 17-ig kell döntenie a 16,7 milliárd dolláros amerikai államadósság-limit módosításáról, ellenkező esetben a közgazdászok többségének véleménye szerint az Egyesült Államok technikailag fizetésképtelenné válhat.