Kezébe veszi az állam az uniós pénzeket

2013.10.11. 20:22

A kormány a 2014–2020-as programozási időszakban az uniós források felhasználásához kapcsolódó feladatok ellátása során felszámolja a korábban kiszervezett tevékenységeket, amelyeket a jövőben az állam  meglévő belső erőforrásaira építve, azokat kibővítve végez el – az erről szóló kormányhatározat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Létrehoznak egy fejlesztéspolitikai intézményrendszert, amely összeállítja a pályázati dokumentációt, majd szakértőivel támogatja a projektek végrehajtását.

A megyei, valamint a megyei jogú városi önkormányzatok önálló erőforrással végzik ezt a tevékenységet. Az ágazati szervek, minisztériumok központi kapacitást hoznak létre, és ezekre csatlakoznak a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, állami cégek is. A kisvállalkozók, valamint a bevett egyházak is ezt az infrastruktúrát vehetik igénybe.

A pályázatok értékelését szintén ez a szervezet végzi,külső erőforrások igénybevétele nélkül.

A határozat kiemeli, hogy 100 millió forint fejlesztési értékig normatív lesz a támogatás. Ez alatt azt érti a kormány, hogy a támogatást igénylők pályázatainak értékelése – mind a jogosultsági, mind pedig a kiválasztási szempontokat tekintve – kizárólag objektív alapon történjen, illetve egyértelműen mérhető mutatók alapján.

Szintén fontos szempont lesz, hogy a mérnöki feladatokat ellátók valós felelősségbiztosítással rendelkezzenek, ezzel biztosítva a számonkérhetőségüket.

A közbeszerzési rendszert pedig úgy kell átalakítani, hogy hatékonyabbá, átláthatóbbá, szabályosabbá és költségtakarékosabbá tegye a közszféra számára az eljárásokat. A pályázati konstrukciók sajátosságaihoz igazítottan, keret-megállapodásokból, egyszerűsített lehívással tudjanak termékeket és szolgáltatásokat beszerezni, illetve építési beruházásokat megvalósítani.

A jogszabály szerint minden pályázati döntés nyilvános lesz, az említett intézményrendszeren belül pedig egyfokozatú jogorvoslatot építenek ki. A bírósági ügyekben is a szervezet jogászai járnak el.