Varga: Nem kérték, hogy legyen kisebb a bankadó

2013.10.13. 16:13

A korábbinál jóval kedvezőbb a magyar gazdaság megítélése és megnőtt a Magyarország iránti befektetői érdeklődés is, mondta Varga Mihály az MTI-nek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank őszi közgyűlése után.

A tárcavezető elmondta, hogy az IMF és a Világbank országcsoport-értekezletein partnerei úgy nyilatkoztak, hogy Magyarország sokkal kedvezőbb helyzetben van, mint korábban. "Nyugodtabb, stabilabb légkör alakult ki körülöttünk" - nyilatkozott a gazdasági tárca vezetője. A miniszter az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tapasztalt-e lobbizást a magyar kormánynál a bankadó ügyében, nemmel válaszolt.

Elmondta, a bankadó továbbra is fontos eleme a költségvetésnek, mértéke változatlan marad jövőre is. Az amerikai adósságplafon körüli vitákról elmondta, számunkra az a lényeg, hogy ez a probléma minél hamarabb megoldódjon. Ellenkező esetben megerősödhet a bizalmatlanság a világgazdaságban." Ez pedig nekünk sem jó, hiszen az állampapírjaink értékesítésekor, a hozam alakulásakor, mindig arra kell figyelnünk, hogy milyen külső gazdasági körülmények hathatnak esetleg negatívan a befektetői érdeklődésre" - mondta.