Ezzel tudná kiakasztani az EKB-t a kormány

2013.10.14. 13:05

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke figyelmeztette Magyarországot, hogy ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amellyel rákényszerítené a bankokat, hogy a devizahiteleket konvertálják át forinthitelekké - írta a Der Standard című osztrák liberális lap.

Draghi az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) vezetőjeként aggodalmának adott hangot, hogy a devizahitelek átváltása folytán felgyorsulhat a hitelezés visszaesése, ami negatívan hatna a stabilitásra és a magyar gazdaság növekedésére. A magyar kormány ígéretet tett arra, hogy egyeztetni fogja e területen tervezett lépéseit az európai partnerekkel - idézte a Der Standard Ewald Nowotnyt, az osztrák központi bank kormányzóját.

Ausztria fontos támogatást kapott a magyarországi devizahitelek ügyében - írta az újság a vasárnap este a honlapján megjelent cikkben.

A lapnak Ewald Nowotny Washingtonban nyilatkozott, ahol a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank őszi közgyűlésén vett részt.     Az EKB nem fűzött megjegyzést az osztrák lap cikkéhez. A frankfurti székhelyű intézmény tavaly kiadott jogi véleményében aggodalmának adott hangot a devizahitelek átváltásának lehetséges káros hatásai miatt, és sürgette, hogy legyen intenzívebb párbeszéd a hitelezőkkel.

Az osztrák jegybank szóvivője megerősítette, hogy Ausztria az ESRB napirendjére tűzte a magyarországi devizahitelek ügyét. A magyar kormány egyelőre nem reagált.

Heinz Wiedner, az osztrák Raiffeisen Bank magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója júliusban úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, a magyarországi bankok nem engedhetnek meg maguknak további veszteségeket a magyar kormány tervezett devizahitel-kivezetési programja miatt.  • Hírek
  • Csok