Miért akarja kiiktatni a GVH-t a fideszes?

2013.10.14. 21:32

A kormány még nem tudja, hogy támogatja-e Koszorús László fideszes képviselő ötletét, amely a GVH jogköreit szűkítené – derült ki hétfőn a gazdasági bizottság ülésén, ahol a képviselők ugyan tárgysorozatba vették a javaslatot, ám a plenáris ülés napirendjére egyelőre nem került fel.

Mint azt pénteken megírtuk, Koszorús egy olyan módosító javaslattal állt elő, amely szerint nem vizsgálhatná két cég összefonódását a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ha a kormány úgy dönt.

A törvényjavaslat, amely információink szerint a versenyhivatalt és még a Fidesz egy részét is meglepte, megteremtené annak lehetőségét, hogy a kormány kivonja azokat az egyébként engedélyköteles vállalat-összefonódásokat a GVH eljárása alól, amelyeket rendeletben közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített.

Úgy tudjuk, hogy a gazdasági bizottság hétfői ülésén az előterjesztő jelezte, módosítását energiaipari egyesülések indokolják, és több fideszes is azt mondta az Indexnek, hogy az E.On cégeinek megvásárlásához kötődik a beadvány.

Csakhogy a vásárlás már lezárult, ehhez a felek nyáron már megkapták a GVH engedélyét, önmagában emiatt tehát nem kellett volna szűkíteni a versenyhivatal vizsgálódásának körét. Így valószínűbb, hogy ha a cél csakugyan energetikai, inkább újabb állami vásárlásoknál lehet jelentősége.

Ebben az esetben pedig áttételesen mégis kapcsolódhat az E.On-vételhez. A vásárlással ugyanis egy gáznagykereskedő és gáztároló is az MVM kezébe került, miközben már gázvezeték-építésben is érdekelt. Ha emellé még belépne például az egyetemes szolgáltatásba, vagy elosztócéget venne, ahhoz a versenyhivatalnak is lehetne egy-két szava.