Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Az EP női kvótát akar a nagyvállalatokban

2013.10.15. 07:41

Az Európai Parlament (EP) igazságügyi, valamint nőjogi bizottsága kötelezővé tenné a tőzsdei jegyzésű nagyvállalatok felügyelőbizottságában a nők legalább 40 százalékos arányát. A parlamenti szakbizottságok ezzel az Európai Bizottság tavaly novemberi indítványához csatlakozott.

A szakbizottságokban meggyőző többséggel – összesítve 41 igenlő és kilenc ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett – fogadták el az előterjesztést. Nem kapott többséget az a konzervatív módosító indítvány, amely a családi tulajdonban levő nagyvállalatokat kivonta volna a szabályozás hatálya alól. Evelyn Regner osztrák szociáldemokrata EP-képviselő szerint az indítvány elfogadása esetén olyan hatalmas cégek bújhattak volna ki a kötelezettség alól, mint például a BMW vagy a Lego.

A női kvóta kérdésében a tagállamok kormányait megjelenítő Tanácsnak és az Európai Parlamentnek együttdöntési joga van, vagyis a két EU-intézménynek egyetértésre kell jutnia egymással ahhoz, hogy érvényes uniós szabályozás szülessen. Egyes EU-országokban – köztük a legfajsúlyosabb tagállamban, Németországban – azonban egyelőre ellenállásba ütközik a kötelező női kvóta elfogadtatása.

Az Európai Bizottság adatai szerint az uniós országok nagyvállalatainak felügyelőbizottságaiban idén áprilisban átlagosan 16,6 százalék volt a nők aránya, ami szerény növekedést jelent az egy évvel korábbi 15,8 százalékhoz képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!