no

Olcsón adják, csak használni nem lehet

2013.10.15. 17:39

Hiába kapott állami támogatást az Alt Cash Kft, hogy hozzon forgalomba olcsó pénztárgépet, jelenleg több gépet is úgy árul, hogy azok forgalomba hozására nincs engedélye. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) néhány napja figyelmeztetett, megtévesztő úgy hirdetni az SAM4s NR-240, -270, -300, -330, -440 típusokat, hogy azokat forgalomba lehet hozni, márpedig Alt Cash oldalán majdnem mindegyiket megvételre kínálják.

Korábban az NGM megállapodást kötött a cég tulajdonosaival, hogy áruljon kedvezményesen pénztárgépet, a társaság kedvezményes állami hitelben, pénztárgépgyártást elősegítő támogatásban részesül. Az Alt Cashtől megtudtuk, folyamatban van az engedélyek beszerzése, október végére engedélyezhetik a gépek forgalomba hozását.

Csakhogy októbertől a pénztárgép-cserére kötelezettek már csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

Az új típusú pénztárgépek forgalmazását a MKEH akkor engedélyezi, ha a pénztárgép megfelel a vonatkozó minisztériumi rendeletben előírt műszaki követelményeknek, feltételeknek, és ezt típusvizsgálat igazolja. A MKEH határozattal dönt a forgalmazási engedély megadásáról vagy az engedély iránti kérelem elutasításáról, oldalán elérhető, hogy eddig mely gépek kaptak engedélyt a forgalomba hozatalra.

Mindeközben a NAV megkezdte az ellenőrzést, és többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Az új pénztárgépek bevezetése egyébként jelentős többletköltséget okoz a kereskedőknek, ami a pénztárgépek kötelező lecserélése miatti egyszeri költségből, valamint az online adatkapcsolat biztosításához szükséges mobil-előfizetés havi díjából áll.

Ráadásul nem csak a gépek drágák, a havi díj is lehetne olcsóbb. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szocialisták egy kérdésére adott válaszában azt írta, a havi díj lehetne 600 forinttal, vagyis több mint negyedével olcsóbb is, ha a mobilszolgáltatók lehetővé tennék a belföldi roamingot. A szolgáltatók azonban nem ezt a megoldást választották, írta a gazdasági tárca vezetője.  • Hírek
  • Megtakarítás