Hernádi: Felgyűrjük az ingünket, tesszük a dolgunkat

2013.10.15. 11:17 Módosítva: 2013.10.15. 17:01
Új üzemet épít a Mol tulajdonában lévő TVK, kedden ennek az alapkőletételét ünnepelte közösen Hernádi Zsolt, a Mol vezére és Orbán Viktor miniszterelnök. Az esemény önmagában sem érdektelen, hiszen egy 30 milliárd forintos beruházás indul meg, jelentősége mégis túlmutat ezen. Hernádi most jelent meg először a nyilvánosság előtt azóta, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene, ráadásul mindjárt a miniszterelnök oldalán.

„Sosem gondoltam volna, hogy a butadién ilyen sajtóérdeklődést tud kiváltani” – kezdte beszédét Orbán Viktor a Mol tulajdonában lévő TVK új üzemének alapkőletételén. Szerinte Magyarország jó irányba halad az iparosodás útján. „A Mol a magyar ipar zászlóshajója, ha kell, meg is védjük” – mondta a miniszterelnök. Elmondta, a cég hamarosan a hazánkban működő gumiabroncsgyártó cégek partnerévé válhat.

A kialakulóban lévő új gazdasági világrendnek mi magyarok is nyertesei lehetünk, ha észrevesszük, hogy új gazdasági világrend van kialakulóban, vélte a miniszterelnök. Munkára építő nemzeti gazdaságpolitikába kezdtünk, az egész országban folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. Ehhez azonban lábra kellett állítani a gazdaságot, két lábra.

A két láb

Az egyik lábat a multikkal kötött stratégiai megállapodások jelentik, a másik lábat pedig a magyar nemzeti tőke megerősítése adja. Az energetikai szektor szerinte Magyarországon rendkívül sikeres, a magyar energetikai szakemberek meg tudták őrizni a nemzetközi tekintélyüket. Ennek köszönhető, hogy a Mol is meg tudott erősödni, még a gazdasági válság sem téríthette le arról, hogy a régió meghatározó vállalatává váljon. Aki a Mollal köt üzletet, az a magyar emberekkel köt üzletet, hiszen a legnagyobb részvényese a cégnek az állam, hangsúlyozta Orbán.

A butadién összehozta Orbánt és Hernádit

„Olyan vegyületet fogunk létrehozni, amely az egyik legfontosabb alapanyaga az autóguminak. Ezt az anyagot úgy hívják, hogy butadién. Ez az egész nemzetgazdaság szempontjából jelentős” – mondta kedden Hernádi Zsolt Tiszaújvárosban.

Felgyűrt inggel

Hernádi szerint a Mol az egész ország gazdasága szempontjából meghatározó, a TVK pedig összességében a térség legnagyobb munkáltatója. 40 országban van jelen a Mol-csoport, de „itthon vagyunk otthon”, mondta.

Szerinte kijelenthetjük, „a Molnál minden rendben van, de vannak megoldandó feladataink”. Ez azonban nem újdonság. Hernádi azt mondta, ma sem látnak olyan feladatot, amit ne tudnának megoldani. „Nehézségeink mindig voltak, de mindig felgyűrtük az ingünk ujját, szívósan, leszegett fejjel tettük a dolgunkat, ez a küldetésünk. Ilyenek vagyunk mi: jó iparos módjára tesszük a dolgunkat” – mondta.

Hernádi Zsolt és Orbán Viktor beszédeik megtartása után lelepleztek egy a butadiéngyárat jelképező furcsa, füstölő szerkezetet.

TVK és butadién

A Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. petrolkémiai vállalat Tiszaújvárosban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A TVK részvényeinek 86,79 százaléka a Mol, további 8,1 százaléka pedig a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft tulajdonában van.

A butadiént elsősorban a kőolajban található szénhidrogénekből állítják elő krakkolással, de előállítható etanolból is. Ezt katalizátor jelenlétében magas hőmérsékletre hevítik, ekkor hidrogén- és vízvesztéssel butadiénné alakul. Főként műkaucsuk gyártására használják fel. Emellett a kloroprént is butadiénből állítják elő, ez a vegyület szintén műkaucsuk gyártására szolgál. Az adiponitril (fontos műanyagipari alapanyag) gyártása is butadiénből indul ki.

Gigantikus beruházás

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) üzemének 130 ezer tonna lesz a kapacitása és 30 milliárd forintos beruházással épül meg. A gyár üzembelépése 8-15 milliárd forinttal növelheti a tiszaújvárosi vegyipari vállalat eredményét.

A TVK eddig feldolgozatlan formában adta el a terméket, amely a műgumigyártás egyik kiemelt alapanyaga, és amely eddig hiányzott a vegyi gyár termékpalettájáról.

Orbán Hernádi mellett

A mai alapkőletétel többről szólt, mint az új butadiénüzemről. Hernádi Zsolt most jelent meg először – ráadásul egyből Orbán oldalán – kamerák előtt azóta, hogy nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, és felkerült az Interpol listájára is.

(A rendezők gondoskodtak is róla, hogy Hernádi minél távolabb kerüljön a kameráktól, és nem tartottak külön sajtótájékoztatót sem.)

A kormány korábban közleményben kiállt a Mol vezére mellett, meggyőződésük, hogy Hernádi ügye a horvát belpolitikai csatározások része, és a bíróság politikai nyomás alatt áll. A tárgyalás furcsaságairól itt olvashat.

„Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni, elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni” – mondta még korábban Orbán Viktor.

Úgy tudjuk, nem szeretnék, ha a horvátok szétválasztanák a Hernádi elleni eljárást és az INA jövőjéről szóló tárgyalásokkal. Ha a horvátok visszavonnák az elfogatóparancsot, Hernádi nyitott lenne egy Magyarországon tartott horvát kihallgatásra, állítólag a horvátok erre hajlanának is. A Mol INA-részvényeinek eladása valójában egyik félnek sem érdeke, a horvátok igazából a cég feletti irányítást szeretnék visszakapni.