A GVH elnökét nem zavarja, hogy szűkítik a jogköreit

2013.10.16. 09:02

Megszólalt a GVH elnöke a fideszes Koszorús László javaslata ügyében, Juhász Miklós közleményt adott ki, amelyet az MTI ismertetett. Ebből kiderül, tulajdonképpen nem zavarja, hogy a képviselő le akarja szűkíteni az általa vezett, a verseny tisztaságát őrző hatóság jogköreit.

Mint arról pénteken beszámoltunk, a javaslat szerint a kormány felhatalmazást kapna, hogy az engedélyköteles összefonódást rendelettel közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítse, ezzel kivéve a GVH vizsgálódásának köréből. Ha tehát a kormány úgy dönt, hogy valamit nemzetstratégiainak minősít, az sem számít, hogy egy fúzióval károsulnak a fogyasztók, monopólium alakul ki, megnőnek az árak.

A tervezett változtatás Juhász szerint alapvetően nem érinti a jelenlegi szabályozást, és egyébként is, korábban is volt már példa arra, hogy a GVH rendelkezései alól kivételt képező jogszabályok befolyásolták a hivatal tevékenységét.

Ilyen volt 2003-ban az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény, majd a közelmúltban a gyógyszer-gazdaságossági törvény által bevezetett fúziós moratórium a patika-összefonódások megakadályozására 2010-ben vagy a szövetkezeti hitelintézetek és a Magyar Posta tulajdonszerzésének engedélyezése a GVH és a PSZÁF hozzájárulása nélkül 2013-ban.

Az elnök szerint egyes uniós tagállamok belső jogában arra is lehetőség van, hogy a közérdekre, közrendre, közbiztonságra történő hivatkozással a gazdaság-, illetőleg pénzügypolitika irányításáért felelős miniszter saját hatáskörben beavatkozzon az engedélyezési eljárásba.