A világ egyik fele túl sokat eszik

2013.10.16. 16:53
Október tizenhatodikán van az ENSZ élelmezési világnapja. Az élelmezési világszervezet, a FAO szerint nem elég növelni a megtermelt élelem mennyiségét, hanem nagyon fontos a vitaminok, ásványi anyagok bevitelére is figyelni, változatosan kell étkezni. A szervezet javaslata szerint új növényeket kell kifejlesztenünk és nagyon kevés pénzt befektetve is hatalmas eredményeket érhetünk el.

Minden negyedik öt évnél fiatalabb gyerek annyira alultáplált, hogy sosem fogja elérni azokat a fizikai és szellemi képességeket, ami egyébként lehetséges lenne számára. Kétmilliárd ember nem eszik elég vitamint és ásványi anyagokat. A másik oldalon áll az az 1,4 milliárd fő, aki túl sokat, vagy helytelenül táplálkozik és ezért túlsúlyos.

Fejenként százezerbe kerül a rossz táplálkozás

A rossz táplálkozásnak hatalmas költsége van. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint évente 3,5 ezermilliárd dollár kárt okoz a világnak a helytelen táplálkozás (ebben benne vannak a kiesett munkanapok és a egészségügyi kezelés költségei is). Ez hatalmas összeg: nagyjából 27-szerese a magyar éves költségvetésnek és fejenként 500 dollárt (körülbelül százezer forint) jelent az emberiség minden tagjának, írják jelentésükben.

Friedensreich Hundertwasser műve díszíti a FAO 2013-as élelmezési világnapi kiadványát. (Grass for those who cry, 1975 © 2013 NAMIDA AG, Glarus/Switzerland)
Friedensreich Hundertwasser műve díszíti a FAO 2013-as élelmezési világnapi kiadványát.

(Grass for those who cry, 1975 © 2013 NAMIDA AG, Glarus/Switzerland)

A szervezet számítása szerint világszinten szinten nagyon megérné befektetni a mezőgazdaságba. A szervezet számításai szerint például a tápanyagok bevitelét növelő befektetések tizenháromszorosan is megtérülhetnek, egy 260 milliárd forintos befektetés 3,3 ezermilliárd forint hasznot termelhet.

Magyar indítványra

1981 óta élelmezési világnap október tizenhatodika. Az élelmezési napot a FAO-ban a magyar delegáció promótálta leginkább, a mezőgazdasági miniszter, Romány Pál vezetésével.

Azért az októberi napot választották, mert a FAO 1945-ben ezen a napon jött létre.

A fenntartható hosszú távon hatékony is 

Az élelmezési világszervezet figyelmeztet, hogy a fenntarthatatlan mezőgazdasági módszerek hatalmas veszélyt jelentenek a következő generációk élelmezésére. A fenntarthatóság mellett érvel a szervezet azzal is, hogy szerintük a takarékos mezőgazdasági módszerek, a víz ésszerű használata, a hulladék trágyaként való felhasználása hosszú távon hatékony is.

Megtervezzük az új búzát

Nem elég, ha csak növeljük a megtermelt étel mennyiségét, de már ez is hatalmas előnyökkel járna. A FAO szerint a különböző tápanyagok bevitele miatt fontos az, hogy ne csak az étel mennyiségét, hanem a minőségét is javítani kell a világ számos országában.

Erre egy megoldás lehet például az alapélelmiszerek (búza, krumpli, rizs és a többi) ásványianyag tartalmának növelése, például nemesítéssel, vagy génmanipulációval. A kínálat mellett a keresletet is célszerű lenne átalakítani. Információs kampányokkal és az iskolai neveléssel kell rászoktatni az embereket az egészséges táplálkozásra a FAO szerint, mert így lehet megakadályozni az helytelen táplálkozás okozta elhízást, ami számtalan betegség forrása.

Az élelmezési szervezet jövő ősszel tartja a második nemzetközi táplálkozási konferenciáját, ahol az előző, 1992-es tanácskozás óta elért eredményeket fogják áttekinteni.