Ennyit költöttek a minisztériumok

2013.10.16. 08:38

Idén már eddig is milliárdos értékben szereztek be a tárcák autókat, telefonokat, bútorokat, de a legtöbbet informatikai eszközök vásárlására fordították, írta a Világgazdaság.

A minisztériumokat az MSZP-s Mesterházy Attila és Józsa István kérdezte arról, hogyan érvényesült ebben az évben a kormányzat által meghirdetett beszerzési stop a bútorok, az informatikai eszközök, a telefonok vagy a gépjárművek vételénél. Azt is firtatták, hogy mennyit költöttek utazásokra, külsős szerződésekre.

A legjelentősebb informatikai beszerzés a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) volt. Nem összegezték az adatokat, de a Világgazdaság számításai szerint mintegy 4 milliárd forintért vásároltak ilyen eszközöket. Vettek többek között 16 darab Renault Lagunát, 45 Kia Ceedet, 123 Focus Trendet és 50 Opel Astrát is. Telefonokra 31 milliót, bútorokra 209 millió költöttek.

Az emberierőforrás-tárcánál is kiemelkedőek voltak az informatikai fejlesztések. A mintegy 1,6 milliárdos beszerzésből 1,37 milliárd jutott a nemrég létrehozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. A tárcánál 4,7 millió költöttek telefonokra, 64 millió gépjárművekre és 35,1 millió bútorokra, összegezte a tárcák válaszát a lap.

A Belügyminisztériumnál az informatikai fejlesztésekből a Terrorelhárítási Központ (TEK) 204 millió forinttal (581 darab eszköz) részesült, míg a rendőrség közel 74 millió forintért kapott új eszközöket.

A közigazgatási és igazságügyi tárca (KIM) a 850 milliós informatikai beszerzés legjelentősebb részét főként a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalára, valamint az új megyei kormányhivatalokra költötte.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keveset költött beszerzésekre, de a rengeteg háttérintézmény adatai nem derültek ki. A külügynél nem voltak jelentős informatikai vagy bútorbeszerzések. Nagy értékű, főként követségi gépjárművekre közel 90 millió költöttek. Szokás szerint a legprecízebb összegzése a vidékfejlesztési tárcának volt. Gépjárművekre 433 milliót, bútor 27,8 millió, telefonra 5,6 milliót, informatikai eszközökre 200 milliót fizettek ki.

A honvédelmi tárca 434 milliós informatikai beszerzésnél csak a Microsoft licencek 390,5 millióra rúgtak. A gépjárműveknél a 63,6 millióból főként Suzukikat vettek, s 4,49 millióért béreltek a kihelyezett NATO-ülésre gépkocsikat, írta a lap.