Megfeleződhet a taxisok száma Budapesten

2013.10.16. 06:19

A szeptemberben hatályba lépett budapesti taxirendelet után elindult a fővárosi taxipiac tisztulása. Korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett a fővárosban, a taxirendelet után a fuvarközvetítők fele, 10-12 cég lehet képes a követelmények teljesítésére, írja a Napi Gazdaság.

A Budapesti Közlekedési Központ arról tájékoztatta a lapot, hogy a korábban működő 21 fuvarszervező cég közül október 1-jéig 11 kérelmezte az előzetes minősítést, közülük 6 minősítése volt eddig sikeres, 4 társaságnál folyamatban van az elbírálás, 1 kérelmező pedig nem tett eleget a hiánypótlásra való felszólításnak, ezért nem kapott előzetes minősítést.

Piaci vélemények szerint jelenleg körülbelül hatezer taxis dolgozik Budapesten, ami kétszer annyi, mint amennyit a piac a megemelt árak mellett képes eltartani.

A szeptember 1-jétől hatályba lépő rendelet szerint a cégeknek igazolniuk kellett, hogy rendelkezésükre áll 50 millió forint, illetve négyszáz feletti járműszám esetén autónként 25 ezer forint. A fuvarszervezőknek nullás adóigazolást is fel kell mutatniuk. De elvárás még a vonalas telefon, a hangrögzítéses címfelvétel technikai feltételeinek megléte, és a pos-terminál is.