Az ócsai telep fele még üres

2013.10.17. 08:52

Ha a jelenlegi ütemben bírálják el a jelentkezőket, jövő tavaszra sem népesül be a hitel- vagy közműtartozás miatt otthonukat elveszítő családok számára épült ócsai szociális lakópark, írta a Világgazdaság Online  csütörtökön.

A csaknem két és félmilliárd forintból felépített nyolcvan szociális lakóház több mint fele még üresen áll, fűteni, őrizni viszont azokat is kell. A felépült nyolcvan lakóházból az elsőket július végén foglalta el csaknem harminc otthontalanná vált család. Őket és az azóta beköltözőket is pályázat útján választotta ki a program koordinálásával megbízott Magyar Máltai Szeretetszolgálat.  

A nyolcvan ház felépítésének ára, a teljes infrastruktúra és a közfoglalkoztatottak bére – a Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint már eddig is csaknem 2,5 milliárd forintba került. Ehhez képest a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., mint bérbeadó, a szeptember végéig bérleti szerződést kötött 37 családnak alig több mint 2,5 millió forint bérleti díjat számlázott ki.

Az Eszközkezelő azzal kapcsolatban nem tudott információt adni, mennyibe kerül majd az üresen álló ingatlanok temperáló fűtése, azt viszont elmondták, hogy az Ócsai Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-nek havonta több mint kétmillió forintot fizetnek a terület őrzéséért.

Az eredeti tervek szerint egyébként a programra kiszemelt területen 420 lakóházat, 80 üzletet, két óvodát, egy iskolát, sportpályákat, szupermarketet, postát, körzeti orvosi rendelőket, klubkönyvtárat és egy ökumenikus templomot kell építeni. Az Eszközkezelő a kilakoltatott családoktól – alapterülettől (50, 60, 70 négyzetméter) függően – 16 800, 19 500, 21 100 forint havi bérleti díjat kér.