Békülne a Samsung az Apple-lel

2013.10.17. 20:22

Az elektronikai cikkek gyártásával foglalkozó Samsung felajánlotta, hogy részlegesen lemond arról, hogy bíróság elé citálja riválisait Európában különböző szabadalmazási jogviták miatt. Az Európai Unió (EU) piacfelügyeletei szervei abban reménykednek, hogy ezzel véget érhetne az Unióban az úgynevezett "szabadalomháború" a technológiai cégek között.

Minden ezen múlhat

A Samsung és az Apple több mint 10 országban áll perben egymással szabadalmi jogviták miatt. A vita hátterében az áll, hogy ki fogja irányítani az okostelefonok globális piacát. A Samsung a világ legnagyobb okostelefon gyártója, és a mobiltelefon üzletága adja a cég profitjának kétharmadát.

Az Európai Bizottság (EB) csütörtöki közleménye szerint a Samsung felajánlotta, hogy öt évig nem kezdeményez pert alapvető szabadalmak (SEP) miatt olyan cégek ellen, amelyek csatlakoznak egy közös szabályozási rendszerhez. Az alapvető szabadalmak közé olyan szabadalmakat sorolnak, amelyek kulcsfontosságúak az okostelefonok működésének szempontjából.

Az EB szerint a Samsung 12 hónapot hagyna a tárgyalásokra azokkal a cégekkel, amelyek használni akarják a szabadalmait. A dél-koreai cég hajlandó lenne bíróságokra hagyni az árak megállapításának jogát, ha nem lennének sikeresek az egyes tárgyalások. Az EB közölte, hogy az érdeklődő cégeknek 1 hónapjuk van válaszolni a Samsung javaslatára.

Bírság elől is menekülhetnek    

A Samsung szerint ők elkötelezettek az igazságos szabadalmaztatási rendszer mellett, és abban reménykednek, hogy kiegyensúlyozott hozzáállásuk elősegíti az innovációt, és a fogyasztók és az iparág hasznára lesz.

Több elemző azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Samsung csak azért ilyen engedékeny, mert az EB előző évben azt mondta, hogy a cég szabadalmak miatt indított perei sértik az EU trösztellenes szabályait. A Samsung ezzel a kezdeményezéssel úszhat meg egy akár 18,3 milliárd dolláros (több mint 4 ezer milliárd forintos) bírságot.

Az EB üdvözölte a Samsung javaslatát, de jogi szakértők szerint nem egyértelmű a helyzet. Kényes egyensúly van a szabadalmakat birtokló cégeket, és az azokat bérelni, felhasználni akaró vásárlók között. Az Apple, mint a Samsung legnagyobb riválisa, eddig nem kommentálta a Samsung lépését.