Orbán: Megháromszorozzuk az EU-n kívüli exportot

2013.10.17. 13:16

Jelentősen, a mostani csaknem háromszorosára növelné az Európán kívülre irányuló magyar export mértékét 2018-ra Orbán Viktor miniszterelnök, aki erről indiai látogatása alkalmával beszélt csütörtökön az Újdelhiben megrendezett magyar–indiai üzleti fórumon. A kormányfő rámutatott, hogy ma a magyar export több mint 85 százaléka az Európai Unióba irányul.

Emlékeztetett, hogy három éve a nem európai országokba irányuló magyar export még csak 8 százalék volt, ma 12, a cél pedig az, hogy 2018-ra elérje a 33 százalékot. Ezért is látogatott vezetésével politikai-üzleti delegáció Indiába – folytatta –, erős magyar–indiai gazdasági kapcsolat nélkül ugyanis a nem európai kivitelre vonatkozó célkitűzés megvalósítása lehetetlen.

 

Európáról Orbán azt mondta, a kontinensnek versenyképessége visszanyeréséhez "meg kell fordulnia". Korábban ugyanis azért tudott erős lenni, mert az Ora et labora!, azaz az Imádkozz és dolgozz! szabályát követte. A modern politikai kommunikációs nyelven ez úgy hangzik - magyarázta -, hogy munka és keresztény kultúra - ma is erre kell építenie Európának.