Komoly hatósági büntetés az MLM-cégnek

2013.10.18. 12:19

Külföldön forgalomba hozott értékpapírok jogsértő hazai nyilvános értékesítésre való felajánlása miatt 100 millió forint bírságot szabott ki az MNB jogelőd hatósága a brit székhelyű Organic Mission Ltd-re. Bő négyezer ügyfél vásárolta meg a társaság által forgalmazott kötvényeket és más, bemutatóra szóló értékpapírokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága 2012 júniusától kezdett hivatalból piacfelügyeleti eljárást a több itthoni internetes portálon is elérhető, multi-level marketing (MLM) rendszerben értékesített „Organic mission” nevű befektetési konstrukció kapcsán.

Potens német ajánlat

Az ajánlat keretében az angliai székhelyű Organic Mission Ltd. a megtévesztő kommunikációjában „gazdaságilag potens és a recesszió ellenére növekedést produkáló” üzletágakba fektető német értékpapírokat kínált megvételre.

A vizsgálat a német felügyeleti hatóság (BaFin) segítségével megállapította, hogy az Organic Mission Ltd. a német jog alapján értékpapírnak minősülő kötvényeket és warrantokat nem zárt körben értékesítette tovább,  hanem bárki számára elérhető irányzott ajánlatokkal. Az értékpapírokból összességében legalább 4440 magyar, cseh és szlovák állampolgár vásárolt.

Nem adtak korrekt tájékoztatást

A társaság "az értékesítés során nem tett eleget sem a zártkörű, sem a nyilvános forgalomba hozatalra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. Ezek a befektetőknek a kibocsátóról és az értékpapírokhoz kapcsolódó jogokról való megalapozott döntésének kialakítását biztosító, felügyeleti hatóság által engedélyezett kibocsátási tájékoztató és hirdetmény közzétételei, jogosult forgalmazó megbízása.

Nem tett közzé olyan adatokat sem, amelyek a befektetők részére a kibocsátóról és az értékpapírokhoz kapcsolódó jogokról való megalapozott döntés kialakítását segítették volna.Az MNB jogelőd felügyeleti hatósága mindezek nyomán ma publikált határozatában 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Organic Mission Ltd.-re a külföldön forgalomba hozott értékpapírok nyilvános értékesítésre történő felajánlására vonatkozó jogszabályok – polgári jogi jellegű kérdéseket is felvető - megsértése miatt."

Felelniük kéne a kárért

A hatóság súlyosbító körülményként értékelte az eljárása során feltárt befektetői kör és pénzeszköz nagyságát, és azt is, hogy – az átlátható, megfelelő tájékoztatás csorbulásával – jelentősen sérült a piaci szereplők joga a megfelelő befektetési döntés meghozatalához.

Az MNB külön felhívja a figyelmet a tőkepiaci törvény értelmében a konstrukció alapját képező szerződések lehetséges polgári jogi következményeire. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmében a befektetőknek okozott kárért a kibocsátó és a forgalmazó egyetemlegesen felel.