Pénzügyi rezsicsökkentést szeretne Rogán

2013.10.18. 08:16

Rogán Antal szerint novemberben a parlament feladata lesz, hogy olyan döntéseket hozzon, amivel megvalósítható a pénzügyi rezsicsökkentés – mondta a Fidesz frakcióvezetője péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában.

A pénzügyi rezsicsökkentés fogalmába beletartozik az ingyenes készpénzfelvétel és a devizahitel-törlesztőrészletek csökkentése is Rogán szerint.

Jön az adócsomag

Azt is elárulta a Fidesz frakcióvezetője, hogy az Nemzetgazdasági Minisztérium még ma benyújtja a 2014-es adócsomagot. Nem lesznek új adónemek, de ez még változhat a parlamenti vita alatt – tette hozzá.

A egykulcsos szja bevált Rogán Antal szerint, így az sem változik. „Alapvetően megmarad” az eva, a kata, a kiva – de egy-két év múlva az egyiket meg kell szüntetni. Rogán szerint az kata és a kiva jó adóforma, azokon kell javítani – tette hozzá, ezzel újfent az eva megszüntetése mellett tette le a voksot, annak ellenére, hogy a két új adónem közel sem oly népszerű, ahogy azt a kormányzati gazdaságpolitikusok remélték.

Az áfa csökkentése – például a hústermékek esetében – nem szerepel a kormányjavaslatban, Rogán célzott arra, hogy ez a kérdés esetleg a parlamenti vita alatt kerülhet elő képviselői indítványként.