Százmilliárdokkal rosszabbul állunk

2013.10.18. 09:47

Tavaly 204 milliárd, 2011-ben pedig 254 milliárd forinttal kisebb volt a GDP Magyarországon, mint korábban gondoltuk - írja a portfolio.hu. A KSH hagyományos őszi revíziója ugyanis ekkora hibára bukkant. A változás a növekedési adatokat nemigen változtatta: 2010-ben 1,1 százalékos, 2011-ben 1,6 százalékos volt a gazdasági növekedés, amit 2012-ben 1,7 százalékos visszaesés követett.

A változtatás következménye viszont, hogy a tavaly év végi GDP-arányos adósságunk 79,26 százalékról 79,84 százalékra emelkedett. Az adósságmutatónk december végére - immár az új GDP-adatokkal és előrejelzésekkel számolva - a kormány prognózisa szerint 79,21 százalékra esik vissza, ami továbbra is a mutató kis mértékű csökkenését jelenti.

Ugyanakkor a friss módszertan sem enyhítette azokat az aggodalmakat, hogy a kormány mégsem lesz képes megfelelni saját alkotmányos adósságszabályának, amely a ráta csökkenését írja elő. A minimális csökkenés ugyanis csak úgy jön ki, hogy a negyedik negyedévben az állam kevesebb forintkötvényt bocsát ki, mint amennyi lejár (a maradékot a likvid forrásaiból, a kincstári számlát tovább apasztva teremti elő), illetve nagy valószínűséggel az őszre tervezett devizakötvény-kibocsátás sem szerepel a számokban. Így viszont a már most is megcsappant likvid pénzügyi tartalék tovább apadna.

Ha ezekkel korrigáljuk az év végi adósságmutatót, akkor már emelkedés adódna, vagyis a gazdaság alapfolyamataiból az idén nem következett az államadósság-pálya ereszkedése. (Elképzelhető, hogy ezzel közvetlenül is összefügg az állam hirtelen támadt igénye az adósságszabály megváltoztatására.)