Törlesszünk jövedelemarányosan!

2013.10.22. 10:20

A devizahiteles probléma megoldására új, eddig nem alkalmazott szemléletre van szükség Walter György és Berlinger Edina szerint. A Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügyek Tanszékének munkatársai azt javasolják, a fizetési gondokkal küzdő adósok törlesszenek jövedelemarányosan. Írásuk aportfolio.hu-n jelent meg.

A javaslat szerint a bruttó jövedelem legfeljebb húsz százalékát kellene havonta törlesztésként befizetniük a bankoknak. A rendesen fizető adósok terhei is csökkennének, nekik a mostaninál kedvezőbb kamatkondíciót vezetnének be. Választhatnák azt is, hogy áttérnek jövedelemarányos fizetésre: ebben az esetben az ő hiteleiket is forintosítanák, ezzel az árfolyamkockázat eltűnne, viszont elmaradna a kamatkedvezmény.

A szerzők szerint a futamidő egyidejű kitolódásával szinte minden jelenleg fizetni nem, vagy nehezen tudó adósnak a terhei nagyon jelentősen, a jelenlegi törlesztési összeg 40-60 százalékára csökkennének. A fegyelmezetten fizetők kamatterhei pedig akár 2-3 százalékponttal is csökkenhetnek.