Ők a legjobban fizetett cégvezérek

2013.10.24. 08:10

A 2012-es felsővezetői fizetésekre vonatkozó nemrég megjelent jelentés szerint a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg volt a legjobban fizetett vállalatvezető közel 2,28 milliárd dolláros éves fizetésével Észak-Amerikában. Ez magyar fizetésként kiosztva, nagyjából havi 40 milliárd forintnak felel meg, írta meg a Portfolio. Rajta kívül most először egy másik dollár milliárdot kereső egyébként is milliárdos akadt még a listán.

 A felmérésben 2259 vezérigazgató fizetését vizsgálták Észak-Amerikában, amiben nemcsak az alapbért nézték, hanem az egyéb juttatásokat is, mint például a részvényjutalmakat, amik ezen a szinten általában nagyon nagy részét teszik ki a kompenzációs csomagnak.

2012-ben tehát a Facebook első embere volt a legmagasabb fizetést kapó vállalatvezető, megjegyzendő ugyanakkor, hogy ő tulajdonosként is jelen van a vállalatban, de már messze nem a szó "hagyományos értelmében" tulajdonos, hiszen a cég részvénytársasággá vált. Zuckerberg alapfizetése 503 205 dollár volt évente, ami első ránézésre nem is olyan sok: "pusztán" 8,9 millió forint volna havonta (212-es USDHUF középárfolyamon számolva, adóktól eltekintve). Csakhogy, Zuckerberg rengeteg részvényopcióban részesült korábban (több mint 60 millió darab) és ezek felhasználása teljesen megváltoztatja a fizetésének a nagyságrendjét.

A 2012 májusában, a Facebook tőzsdére vezetését követően nagyjából 1 milliárd dollár értékben adott el így részvényeket és mindez az egyéb mellékbevételeivel együtt a lista élére helyezte a fiatal startup zsenit és vállalatvezért.

Összehasonlításképpen a listán megtaláljuk még az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot is, aki 143,8 millió dolláros éves jövedelemmel rendelkezett 2012-ben, illetve a Starbucks vezér Howard Schultzot is, aki 117 millió dollárt tudhatott magáénak. Zuckerberg tehát a részvényopcióinak értékesítésével jelentősen túlszárnyalta őket a listán.

A felmérésből az is kiderült, hogy a medián vállalatvezető bére 8,47 százalékkal nőtt éves szinten, de a nagyobb vállalatoknál ennél még gyorsabb volt az ütem - számolt be róla a Marketwatch. Az S&P 500 vállalatainak esetében a medián vezér fizetése majdnem 20 százalékkal nőtt egy év alatt.

A felmérés 11 éves története során ez volt az első eset, hogy egyszerre kettő vezérigazgató bére is meghaladta az 1 milliárd dolláros szintet ugyanabban az évben. Zuckerberg után a másik milliárdot kereső milliárdos Richard D. Kinder volt a Kinder Morgan éléről, ami egy óriási amerikai energiaipari vállalat.