Tőzsdére vitték az amerikai focistát

2013.10.24. 09:14 Módosítva: 2013.10.24. 11:12

Az amerikai foci szerelmesei a jövőben már nem csak a csapatuk teljesítményére fogadhatnak, hanem akár részesedést is vásárolhatnak kedvenc sportolójukban - mindezt a tőzsdén, egy most létrejövő piacon, írja a Concorde facebook-oldala.

Múlt hét csütörtökön a Fantex Holdings nevű startup bejelentette, hogy új tőzsdét alapít azoknak, akik profi sportolók jövőbeli teljesítményébe szeretnék fektetni a pénzüket. Az ötletet gründoló cég hátterében a dotcom-boom alatt meggazdagodott szoftverguru, korábbi sportoló és volt wall streeti bankár is megtalálható.

A modell

Az első tőzsdére bevezetett sportoló Arian Foster lesz, aki a Houston Texas futójátékosa. Az üzleti modell egyszerű: Foster 20 százalékos részesedést ad a jövőbeli bevételeiből (reklámszerződések, igazolások stb...) a befektetőknek.

A Fantex szerint, aki képes 250 dollárt fizetni egy Arian Foster mezért, az örömmel fizet majd 10 dollárt egy Foster részvényért. Ennyi lesz ugyanis a részvények kibocsátási ára. A következő hetekben várható tőzsdei bevezetésben 1,06 millió részvényt szeretnének eladni, így összesen 10,6 millió dollárra számítanak a Fantex-nél. Ebből 10 milliót kapna a 27 éves Foster, aki 2012-ben 43,5 millió dollárért szerződött 5 évre Houstonba. Ebből 20 millió dollár garantált, a többi pedig sikerekhez illetve meccsekhez kötött.

Foster az elmúlt három szezonból kettőben is első helyen végzett a futott touchdownokban, miközben összességében minden évben jócskán 1000 yard (914 méter) felett futott. A papírokkal a Fantex által fenntartott tőzsdén kereskedhetnek majd a befektetők, az árfolyamot az ötletgazdák szerint a játékos jövőbeli kilátásai mozgatják. A cég mind az eladói, mind a vevő oldalán 1 százalékos jutalékot számol majd fel ügyletenként.

Kockázatos nagyon

A Fantex 37 oldalnyi kockázati tényezőt (!) sorolt fel a befektetéssel kapcsolatban a kibocsátási prospektusban, ezek közül a legnagyobb rizikó a sportoló esetleges sérülése.

A befektetők egy átlagos tőzsdén lévő vállalathoz képest kevesebb transzparenciára számíthatnak, hiszen nem lesz befolyásuk „a cég” működésére, nem tartanak éves közgyűléseket vagy negyedéves konferenciahívásokat. Ugyanakkor reménykedhetnek osztalékban.