Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Varga: Minden a rezsicsökkentés köré épül

2013.10.24. 14:37

A kormány által a bankoknak adott időt nem használták fel megfelelően, hogy devizahiteles ügyfeleiket támogassák, ezért november 1. után be fogjuk terjeszteni a saját megoldásukat – mondta Varga Mihály nemzgetgazdasági miniszter a költségvetéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján.

A kormány most körvonalazódó javaslata időben széthúzott, tehát nem azonnali forintosítás lesz – mondta a miniszter. Így egyszerre teljesíthető a kormány két kritériuma, tehát hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, és hogy ki kell vezetni a lakossági devizahiteleket.

Minden a rezsicsökkentés

A jövő heti kormányülésen foglalkoznak majd a devizahitelesek megmentésével, valamint a havi két alkalommal való ingyenes készpénzfelvétel is.

A miniszter szerint a 2014-es költségvetésben minden a rezsicsökkentés köré épül – annak dacára, hogy maga a rezsicsökkentés nem jár közvetlen költségvetési vonzattal. Azt viszont lehetővé teszi, hogy a kormány optimistább legyen a jövő évi növekedéssel kapcsolatban, mondta Varga, megismételve a költségvetés makropályával kapcsolatos feltételezéseit (2 százalékos növekedés, 2,4 százalékos infláció). 

A nemzgazdasági miniszter – egy olyan fal előtt beszélt, amelyen egy Fidesz-embléma, illetve a kormányzati kommunikációban gyakran feltűnő "Magyarország jobban teljesít" felirat állt – a következő tételeket emelte ki a költségvetésből:

  • a családi adókedvezmény, amivel 260 ezer család tud élni,
  • diákkedvezmény, amivel gyerekvállalásra ösztönöznék a felsőoktatásban résztvevőket (ez 4 milliárd forintba kerül),
  • nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket az idei jelentős reálérték-emelkedés után,
  • pedagógus-béremelés fedezete is megvan, 2014 szeptemberében új béremelés következik,
  • közfoglalkoztatás télen, start munkaprogram bővülése,
  • háztartások fogyasztása ennek eredményeként 1,9 százalékkal nő majd a kormány szerint,
  • eu-s támogatások hatékonyabb felhasználására készülnek,
  • lesz jókora beruházási alap a stadion építésekre.

Semmi brutális változás 

Mint azt korábban megírtuk, a korábbi évekkel ellentétben ezúttal sem a költségvetés, sem az adótörvények nem tartalmaztak igazán meglepő tételeket. Szűkebb lesz a tartalék a költségvetésben, valamivel több lesz a jóléti kiadás és stadionokra is jut bőven. A nagycsaládosok pedig jól járnak, mivel az szja-nál fel nem használt adókedvezmény levonható lesz az egészségügyi- és a nyugdíjjárulékból.

Kritizál a KT

A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád a parlament költségvetési bizottsági meghallgatásán, majd a plenáris ülésen is elmondta: komoly kockázatokat lát a büdzsében, főként a tavalyinál 300 milliárd forinttal szűkebb tartalék miatt. A KT szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági bővülés, az alacsonyabb infláció vagy az önkormányzati hiánynak és adósságnak, illetve a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek adósságának a becsültnél kis mértékben nagyobb értéke is megakadályozhatja az adósságszabály érvényesülését, a hiánycél tartását. A testület szerint a kormány felülbecsülte az áfa- és a frekvenciaértékesítési bevételeket is.