Itt a NAV szégyenlistája

2013.10.25. 11:30 Módosítva: 2013.10.25. 12:42

Közzétette azokat a frissített listákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégeket, illetve a több mint 10 millióval tartozó magánszemélyeket sorolja fel, írta a napi.hu.

A harmadik negyedév végi állapotok szerint nőtt a listán szereplő cégek és kismértékben csökkent a magánszemélyek száma. Ezek összesen legalább közel 240 milliárd forinttal lógnak, de a valós tartozás ennek többszöröse is lehet. A friss listán az egyes cégek, magánszemélyek és vállalkozók mellett nincs feltüntetve a pontos tartozás összege, ezt egy - vélhetően - hamarosan megjelenő másik felsorolás tartalmazza majd.

Az biztos, hogy a szeptember 30-ai állapotok alapján 3956 magánszemély és egyéni vállalkozót tartott nyilván a NAV 10 millió forintot meghaladó, legalább 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozással, a második negyedév végi 4066 fő után. (Közülük 2649 magánszemély, 1279 egyéni vállalkozó, 28 pedig lakcím nélküli.)

Térképünk ugyan egy korábbi állapotot tükröz, nagy változások nem történtek. Nagyítva kereshet az adósok között, megnézheti hány milliárddal tartoznak szomszédai.

A lista régi szereplőjének számít Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta, akiket nemrégiben a bíróság jogerősen is felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt adócsalásért, miután 2005-ben és 2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót titkoltak el, amit 76,4 milliós jövedelmük után nem fizettek be.

A listán továbbra is ott van a börtönből nemrégiben kiszabadult volt szocialista politikus, Zuschlag János, valamint a ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó László, valamint az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is.

Az elmúlt években "cégtemetőként" elhíresült székhelyeken is több tucat NAV-adóslistás céget találtunk. A Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatti földszinti lakásba bejegyzett cégek közül ezúttal 16 vállalkozást számoltunk össze, míg a székhelyszolgáltatást, cégalapítást szintén nyújtó CégHmester irodái közül a XIII. kerület, Béke tér 7., földszint 2-es lakásába bejegyzettek közül 16-ot. A Budapest IV., Virág u. 39.-ben található cégtemető 11 bedőlt vállalkozással képviselteti magát, ezek közül négy már tavasszal összesen mintegy másfél milliárd forinttal tartozott a NAV-nak.

E listán bérelt helye van az állami felszámoló alá rendelt, a kormány által stratégiailag kiemelt vállalkozássá minősített Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft., ahogy továbbra sem került ki az adóhatóság látóköréből az egykor szebb napokat megélt Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt. sem.

Nem meglepő módon továbbra is találkozhattunk az Electro World Magyarország Kft nevével, de a nevesebbek közül fent van a listán az Elcoteq Kft. Bognár Szörp Kft., a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., az Ikarus Holding Zrt., a holland hátterű logisztikai szolgáltató Rynart Transport Hungary Kft., az egykor több Skála áruházat üzemeltető Skála Group Kft., az ország egyik legnagyobb készétel- és szendvicsgyártó üzemét létrehozó Star Menü Kft., a Styl Ruhagyár Zrt. és az édességgyártó Sweet Point Zrt. is. A 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégek listáján szerepel az ingatlanfejlesztő Elephant-Holding Zrt.-hez, illetve cégeihez köthető Airport Center Kft. is, amely ellen bírósági végrehajtás és idén februárban NAV-végrehajtás indult. A cég székhelye - a ciprusi bejegyzésű tulajdonoshoz köthető - Elephant-Holding XVII. kerület, Összekötő utcai székhelye, illetve raktárbázisa.

A saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó Airport Center Kft. az Airport Business Park 1 Kft. és az Airport Capital City Üzleti Park Kft. összeolvadásával 2010 novemberében jött létre, a társaság azóta szerény árbevétellel üzemelt, s minden évet veszteségesen zárt - derül ki a Céginfo adataiból. 2012-ben nettó 52 milliós forgalma volt, a vesztesége év végén megközelítette a 40 millió forintot. A NAV felsorolásában a becsődölt Soltvadkerti Takarékszövetkezet, a debreceni Aranybika szálló egykori tulajdonosa, a Civis Hotels Zrt., a Cerbona Élelmiszeripari Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Baucont Építőipari Zrt., a ruhakereskedő Jeans Club Kft., a Piszkei Papír Zrt., a MÁV Hídépítő Kft., a Mafilm Szcenika Kft., a Pegazus Travel Kft., a Mélyépítő Budapest Kft., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft és a bábolnai Pannon Baromfifeldolgozó Kft, a salgótarjáni öblösüveggyár egykori tulajdonosa, az R-Glass Hungary Kft., valamint a Zala Bútorgyár Zrt. is megtalálható - ezek a cégek egytől-egyig évek óta felszámolási eljárás alatt állnak.  • Hírek
  • Megtakarítás