Kevesebbet költünk gyógyszerre

2013.10.26. 16:52

7,5 milliárd forinttal csökkentek a lakosság gyógyszerkiadása idén 2011-hez képest, kétezer gyógyszer ára pedig majdnem 35 százalékkal csökkent - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szombaton. Az államtitkár úgy véli, ennél nagyobb megtakarítást is le lehet érni.

Szócska kiemelte, hogy ma már a patikában kapott blokkról az is leolvasható, mekkora támogatást adott  a kormány a kiváltott gyógyszerére, és azt is, hogy mennyit spórolt volna a beteg, ha egy azonos hatóanyagú, de a legolcsóbb készítményt választotta volna.

Az államtitkár elmondta: tudja, hogy a megszokott gyógyszereket, jól beállított terápiákat, nem kell feltétlenül megbolygatni, de érdemes megnézni a különbséget, ugyanis ha mindenből a legolcsóbb készítményt választanák az emberek, további 12 milliárd forinttal csökkenthetők lennének a lakosság gyógyszerterhei.

A statisztikák szerint évente átlagosan 7,3 millió ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 millióan rendszeresen, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó. Ők átlagosan éves szinten 2231 forinttal fizetnek kevesebbet gyógyszereikért, mint eddig. Ez különösen jelentős például a 65 éven felülieknek, akik korábban akár havi 6-7 ezer forintot is költöttek gyógyszerekre - hangsúlyozta Szócska Miklós.