Egyre kommunistább ötletekkel játszanak

Ez történt az év 43. hetében

2013.10.27. 08:53
Rogán szerint kedvezményes élelmiszeráfa helyett akár hatósági árat is kaphatnak a nyakukba a húsipar szereplői, Varga Mihály pedig elárulta, hogy jövőre is minden a rezsicsökkentés körül fog forogni. Itt jön rögtön a "pénzügyi rezsicsökkentés", ingyen vehetünk majd ki 150 ezer forint készpénzt jövőre. Nincs előrelépés devizahitel-ügyben, de Varga szerint a bankok a legnagyobb kerékkötői a "szakmai konszenzusnak". Levegőben lóg még a harmadik rezsicsökkentési hullám, a Sólyom viszont már mindenhol, csak ott nem.

A hét elején rögtön elképesztő hidegzuhanyként érhette a még mindig kisebb áfakulcsban reménykedő élelmiszeripart Rogán Antal érvelése. Eszerint úgy jöhet kisebb húsáfa, ha egyben hatósági árassá is teszik a hústermékeket, "különben csak a kereskedők járnak jól".

A kommunizmusba hajló ötletre a termelők köpni-nyelni nem tudtak. Volt, aki elsőre az árverseny fogalmát próbálta volna elmagyarázni a kormánynak, más a hatósági ár szerepét mutatta volna be nekik, a legvisszafogottabb érintettek pedig csak annyit reagáltak, hogy megvárnák pontos részleteket a piacgazdaságban egyébként is kivitelezhetetlen felvetésről. Az évek óta veszteséges húsiparnak elsősorban a feketegazdaság ellen jönne jól a kisebb áfa.

Emellett a stratégiai koncepció hiánya tűnhet különösen fájónak, hiszen ha az állami földosztásoknál az álltartást erőltetik különösen, akkor nem árthat, ha lesz, aki meg is veszi majd ezeket. A hazai húsipar pofozása pedig épp az ellenkező irányba mutatna.

Nem lesz gá-zá-re-me-lés

Varga Mihály a jövő évi költségvetés kapcsán azt jelentette be, hogy 2014-ben is minden a rezsicsökkentés köré épül – annak dacára, hogy maga a rezsicsökkentés nem jár közvetlen költségvetési vonzattal. 

Az igazán durva, szinte minden szolgáltatót már rövid távon is gyorsan tönkretevő harmadik rezsicsökkentő hullámról még mindig nem döntöttek. Az állami MVM-mel továbbra sem terveznek beszállni a rezsicsökkentésbe, az államosítani kívánt közműcégeket pedig nem a kormány fogja megkeresni, hanem csak adóztatnak és várnak. A nonprofit közműcégek ötletét beleírják az alkotmányba, mivel ez "jó eszköz" lehet a várhatóan értetlenkedű EU elleni harcunkhoz. 

   43. heti záró 42. heti záró
BUX   18 849 18 547
OTP   4500 4385
Mol   14 950 14 850
Richter   4180 4099
Magyar Telekom   297 291

A kommunikációban illeszkedő lépés, hogy elindul a "pénzügyi rezsicsökkentés" is. Ez annyit jelent, hogy lesöpörték bankoknak némiképp kedvezőbb alapszámla ötletét, így gazdagoknak és szegényeknek egyaránt havonta kétszer lehet majd ingyenesen készpénzt felvenni a pénzkiadó automatákból  jövő év február 1-jétő, összesen 150 ezer forintot.

Várhatóan a tranzakciós adóhoz hasonlóan ezzel azt lehet elérni, hogy cserébe más banki költségek fognak emelkedni. Emellett nem elhanyagolható, hogy a készpénz erőltetése is a feketegazdaságot segíti, sajnos akkor is, ha Rogán szerint egyáltalán nem.

Sebaj

A nagyobb jelentőségű kérdésről, a maradék devizahiteles megmentéséről nem tudtunk meg sok újat. Varga Mihály szerint szakmai konszenzust is szeretne a kormány van, de "ha csak ez egy forintba kerül is a bankoknak, azt nem fogják támogatni, de hát sebaj, nekünk az emberek érdekeit kell nézni ebben az ügyben is".

A bankszövetség mindenesetre beadta az új javaslatát, amiről annyit tudni, hogy az előző két javaslatukra épül, a várakozások szerint ugyanaz is lesz a sorsa, mint az előző kettőnek. Varga szerint arra azért oda fognak figyelni, hogy "ne dőljön be a teljes bankrendszer".

El a kezekkel Hernáditól

A takarékszövetkezet tulajdonrészt vettek a Postában, gigantikus állami szolgáltató jön létre a Posta vezetésével. A még náluk is nagyobb Mol kérdésében viszont csúszik a horvátokkal tervezett kormányközi tárgyalás. A horvátok arról szeretnének beszélni, hogy miképp kaphatnának nagyobb irányítást az INA-ban, a magyarok arról, hogy a szomszédaink mikor szállnának le Hernádi Zsolt Mol-vezér korrupciógyanús ügyéről.

A másik nagy cégvezérünk, Csányi Sándor közben úttörőtábort vehetett, jutányos árú kastélyt vagy kúriát viszont bárki vehet, pláne, ha talál hozzá olcsó lakáshitelt. Nyertes uniós pályázatot is lehet kapni, bár ez már az NFÜ szerint is szürkezóna. Sőt, részesedést vehet egy tőzsdére vitt amerikaifocistában is, ami már teljesen tisztességes, viszont nagyon kockázatos.

Nagy könyvkiadó-kartellre csapott le a GVH, adócsaló kutyatenyésztőre a NAV a Cívis Globál után viszont hiába futnak a hatóságok, a kamubrókercég felszívódott. Van olyan viszont, amiről talán még épp nem késett le az állam: miután kiderült, hogy a Sólyom Airways végig hazudott a pénzügyi hátteréről, meghívták a fizetésképtelen céget előadni a parlamentbe.