136 milliárdot kapnak a takarékok

2013.10.28. 08:33

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a Portfolio.hu után a Napi Gazdaságnak adott interjújában is elmagyarázta, miért jár nagyon jól mindenki azzal, hogy az erőszakkal integrált takarékok (SZHISZ) 25 százalék mínusz egy szavazatnyi részesedést szereznek a Magyar Postában.

A magyar állam 136 milliárd forint vagyoni hozzájárulást ad az SZHISZ-nek, a szervezet ebből fedezi a tulajdonszerzést a Magyar Postában. A mostani tranzakció a miniszter szerint komoly előrelépés egy nagy hitelintézet létrejöttéhez. Korábbi interjújában azt mondta, egy piacvezető állami szolgáltató létrehozása a cél.

Némethné szerint Orbán Viktornak határozott elképzelése van arról, hogyan épüljön fel a magyar bankrendszer: a fele legyen magyar kézben. Úgy vélte, a takarékok tulajdonosainak tulajdonhoz fűződő jogai nem sérülnek, de működésükre „a továbbiakban érdemi ráhatása lesz az integrációs szervezetnek, illetve a Takarékbanknak”.

A miniszter beszélt az energiaszektorról is. Azt mondta, azt nem akarják visszaállamosítani, csak leülnek mindenkivel tárgyalni a terveikről, és „aki nem tud ezzel azonosulni és felkínálja a cégét”, akkor felmerül annak a lehetősége, hogy megveszik. Némethné szerint jövő év elején ülhetnek le a Gazprommal, hogy tárgyaljanak az energiaárakról.

Egyre kevésbé titkolt cél a hatalmas állami szolgáltató létrehozása, amelyben a Posta, a takarékok és a felvásárolt energiacégek szolgáltatásait kínálnák.