Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Ennek az egyeztetésnek meg mi értelme?

2013.10.28. 07:19
Számít a szava! Így hirdeti százmilliós kampány keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a napokban indított internetes szavazását, azt ígérve, hogy most az egyszerű állampolgároknak is lehetőségük nyílik beleszólni a 2020-ig tartó uniós ciklus pénzeinek elosztásába. Valójában azonban nem titok: nincs nagyon mibe beleszólni. A szavazástól néhány kattintásra az NFÜ oldalán megtalálható az a lista, amely bemutatja, hogy a brüsszeli forrásokat szinte az utolsó eurócentig kiporciózták.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a múlt héten jelentette be, hogy társadalmi egyeztetést indít a 2014–2020 között Magyarországnak folyósítandó 7300 milliárd forintos uniós támogatás felhasználásáról.

Az NFÜ szerint az egyeztetésen mindenki, legyen szakértő vagy érdeklődő állampolgár, elmondhatja a véleményét a kormánynak a pénzelosztásról.

A következő uniós pénzügyi ciklus operatív programjait, azok tartalmát, fejlesztési irányait a szamitaszavam.hu oldalon ismerhetik meg az állampolgárok. A szamitaszavam.hu azonban nem a tájékoztató jellegű információk megjelentetéséért hozták létre.

„Ön hogyan döntene az uniós források felhasználásáról? Számít a szava! Döntsük el együtt, melyik a legfontosabb a felsorolt szempontok közül!” Az érdeklődök az oldalon beindított szavazással a maguk fontossági sorrendje szerint rendezhetik újra sorba, hogy hat nagy terület közül a munkahelyek számának növelésére, a közlekedési infrastruktúra bővítésére, a vállalkozások versenyképességre, kutatásfejlesztésre, szociális és oktatási ügyekre vagy energetikára használjuk-e a forrásokat.

Az NFÜ szerint „a beérkező véleményeket a Miniszterelnökség koordinálásával a szakminisztériumok és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kollégái közösen dolgozzák fel. Az észrevételek beépülhetnek a kormány és az Európai Bizottság tárgyalásaiba, így garantálva, hogy Magyarországon a következő uniós költségvetési ciklus során olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek széleskörű társadalmi támogatottsággal bírnak.”

A milliárdokat érintő szavazás egyébként nagyon egyszerű felületen zajlik. A véleménynyilvánítást egy gyors oldalfrissítés után bárki akárhányszor megismételheti, az eredményekről pedig nincs visszajelzés.

A szavazás, amelyet a százmilliós nagyságrendet jóval meghaladó médiakampány népszerűsít, a technikai hiányosságok ellenére alapjaiban más elosztási sorrendet is kihozhat, mint amiről a politikusok eddig beszéltek. A médiakampányban és az NFÜ felvezető oldalán azonban a legkevésbé sem hangsúlyozzák, hogy a pénzek elosztása már lényegében megtörtént. Végleges kormánydöntés ugyan még nincs, de a szavazóoldaltól alig néhány kattintásnyira az NFÜ oldalán megtalálhatók a különféle programokra szánt keretek. Az érintett szakminisztérium által elkészített tervezetek néhol eurócentes pontossággal határozzák meg, mire mennyit fognak költeni a 2020-ig terjedő időszakban az uniós pénzekből.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az Indexnek elmondta, hogy a társadalmi egyeztetés valójában nem most, a honlap indulásával kezdődött, hanem már augusztus óta zajlik.

A lezárt első szakasz főként a korábbi uniós támogatások eredményeinek bemutatását foglalta magába. A szavazás a második szakasznak is csak egyik eleme; az NFÜ oldalán az állampolgárok mellett a szakma is véleményt mondhat a pénzek majdani felhasználásának módjáról, annak részleteiről vagy egészéről.

Csepreghy szerint az eddig elkészült minisztériumi javaslatok csak munkaanyagoknak minősíthetők, hiszen az Európai Unió is csak abban az esetben fogadhatja el azokat véglegesen, ha arról lezajlott egy társadalmi egyeztetés, és dokumentált, ellenőrizhető, hogy a felmerült javaslatokat befogadták, vagy megfelelő indokkal kihagyták a végleges verzióból.